Джонсон шукає варіанти надання допомоги Україні – конгресмен-республіканець Ґейтс

Джонсон шукає варіанти надання допомоги Україні – конгресмен-республіканець Ґейтс

Укрінформ
Спікер Палати представників Майк Джонсон має намір винести на розгляд законодавців законопроєкт про допомогу Україні й шукає оптимальні для себе варіанти розв'язання цього питання.

Як передає Укрінформ з посиланням на CNN, про це заявив ультраправий республіканець, який неодноразово виступав проти допомоги Україні, Метт Ґейтс.

Після погроз з боку ультраправої республіканки Марджорі Тейлор Ґрін на адресу Джонсона за те, що той поставив на голосування двопартійний законопроєкт про бюджетні витрати, спікер заручився підтримкою частини інших ультраправих, зокрема Ґейтса.

Чи збереже Джонсон посаду, значною мірою залежати від того, як він впорається з питанням, що викликає розбіжності серед республіканців, – фінансуванням України в її війні проти Росії, зазначає медіаресурс.

«Я дав спікеру кілька порад. Що ми повинні стати в бойову позицію, – сказав Гейтс. – І я був дуже задоволений тим, як спікер сприйняв цю пораду. Спікер хоче збільшити перелік перемог республіканців у Палаті представників, і нам слід почати це робити... Я радий, що спікер не повернувся до додаткової допомоги Україні в розмірі 95 мільярдів доларів, яку ухвалив Сенат (насправді, ця сума мала бути виділена Україні, Ізраїлю і Тайваню, – ред.), і думаю, він прокладає кращий шлях у цьому питанні, поки ми розмовляємо».

При цьому Гейтс не уточнив, як саме Джонсон збирається вирішувати питання допомоги.

Відповідаючи на запитання, чи передумає він підтримувати спікера, якщо той поставить на голосування законопроєкт щодо допомоги України без відповідного скорочення видатків, Гейтс сказав: «Якщо не буде компенсації, то ми не підтримуватимемо Джонсона… Я вважаю, що ми не повинні витрачати кошти на фінансування України за рахунок дефіциту».

За даними медіаресурсу, люди, які спілкувалися зі спікером в останні дні, кажуть, що він, усвідомлюючи загрозу відставки через фінансування України, протягом двотижневих великодніх канікул працював з ключовими помічниками, щоб намітити курс своєї стратегії з цього питання.

Читайте також: У Конгресі США запевнили, що допомога Україні буде головним пунктом на порядку денному

Водночас демократи дали зрозуміти, вони врятують Джонсона, якщо він просуне законопроєкт стосовно України, який вони зможуть підтримати. Проте якщо він наполягатиме на неприйнятних положеннях, зокрема щодо скорочення витрат чи нових міграційних обмежень, то ризикує відштовхнути від себе як демократів, так і правих республіканців, які виступають проти допомоги Україні.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня Палата представників схвалила пакет про державне фінансування у розмірі 1,2 трильйона доларів. Його також схвалив Сенат і підписав президент. Частина республіканців виступили проти цього закону, який дав можливість продовжити фінансування бюджетних структур.

У лютому Сенат США підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у розмірі $95 мільярдів, $61 млрд з яких – для Києва.

Раніше повідомлялося, що експрезидент Дональд Трамп заявляв, що допомога іншим державам може надаватися лише у вигляді позики.

Фото: Anna Moneymaker/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-