Мир в Україні має бути досягнутий на основі принципів Статуту ООН - Гуттереш

Мир в Україні має бути досягнутий на основі принципів Статуту ООН - Гуттереш

Укрінформ
Завершення війни в Україні та досягнення справедливого миру мають ґрунтуватися на Статуту ООН та на базових принципах міжнародного права, включаючи дотримання суверенітету, територіальної цілісності країни. 

Про це у четвер у Брюсселі перед участю в зустрічі лідерів держав та урядів ЄС заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Ми живемо у хаотичному світі, ситуацію безкарності, коли великі країни або будь-які озброєні групи вважають, що можуть робити все що заманеться. У такому хаотичному світі, дуже важливо  дотримуватися принципів, які є дуже чіткими: це Статут ООН, міжнародне  право, територіальні цілісність, міжнародне гуманітарне право. Ми переконані у важливості мати  мир для України,  але мир у повній відповідності з цими принципами. Такий мир, що поважатиме Статут ООН, міжнародне право, територіальну цілісність та суверенітет України», - наголосив Гуттереш

Він висловив переконання у необхідності припинення вогню в Газі при безумовному засудженні терористичних актів проти Ізраїлю 7 жовтня минулого року та інших порушень міжнародного гуманітарного права бойовиками ХАМАС.

«Ми також засуджуємо той факт, що бачимо велику кількість цивільних жертв у Газі, яка є безпрецедентною за той час, що я є генеральним секретарем ООН. Принципи міжнародного та гуманітарного права вимагають захисту мирного населення. Ми маємо дотримуватися цих принципів і в Україні, і в Газі, без подвійних стандартів», - підкреслив генеральний секретар ООН.

Читайте також: Гутерреш закликав зменшити «ядерну напругу»: Людство не може пережити сиквел «Оппенгеймера»

Він наголосив на необхідності більш упорядкованих форм співіснування у світі із сильними багатосторонніми інституціями. У цьому контексті Гуттереш привітав провідну роль ЄС.

«Єдиним фундаментальним шляхом, щоб мати багатополярний світ, є лідерство об’єднаного Європейського Союзу. Ми рішуче підтримуємо, щоб Європейський Союз відігравав дуже активну роль у дуже чутливих питаннях, екзистенційних питаннях», - додав Гуттереш.

Як повідомлялося, у Брюсселі розпочався дводенний саміт ЄС. Лідери ЄС розглядатимуть, зокрема, нарощування військової допомоги для України та негайні заходи зі зміцнення європейської оборони й безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-