Рада ухвалила закон про відповідальність за незаконне лобіювання

Рада ухвалила закон про відповідальність за незаконне лобіювання

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері лобіювання».

Про це повідомив народний депутат України з парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законопроєкт №10373 був підтриманий у цілому 290 голосами народних депутатів.

Метою закону є нормативно-правове регулювання лобіювання в Україні відповідно до міжнародних практик та стандартів шляхом встановлення адміністративної відповідальності за здійснення лобіювання.

Документом, підготовленим до другого читання, Кодекс України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), доповнюється новими нормами, а саме статтею 18846-1 «Незаконне здійснення лобіювання», яка передбачатиме встановлення адміністративної відповідальності за здійснення лобіювання особою, яка не отримала статус суб’єкта лобіювання або особою, статус суб’єкта лобіювання якої припинений або зупинений. Таке порушення каратиметься накладанням штрафу в розмірі від 850-1700 грн.

Читайте також: Зеленський підписав закон про лобізм

Встановлюється, що повторне протягом року вчинення порушення каратиметься штрафом у розмірі від 3400 - 8500 грн.

Передбачено, що здійснення лобіювання особою, яка при набутті статусу суб’єкта лобіювання не повідомила про наявність обставин, які виключають можливість бути їй суб’єктом лобіювання, відповідно до Закону України «Про лобіювання» каратиметься штрафом у розмірі від 8500-17000 грн.

Водночас законом передбачається встановлення адміністративної відповідальності за неподання або несвоєчасне подання звіту щодо лобіювання суб’єктом лобіювання до Реєстру прозорості. Таке порушення каратиметься штрафом у розмірі від 850-1700 грн.

Зокрема, повторне протягом року вчинення такого порушення, каратиметься штрафом у розмірі від 5100 - 6800 грн. із забороною здійснення лобіювання строком на один рік.

Читайте також: Малюська вважає, що вплив олігархів на державу мінімізований

Окрім того, неподання або несвоєчасне подання до НАЗК заяви про зупинення або припинення статусу або заяви про виключення з Реєстру прозорості відомостей щодо фізичної особи, яка здійснює лобіювання від імені юридичної особи – суб’єкта лобіювання, у випадках, передбачених Законом України «Про лобіювання» каратиметься штрафом від 1700-5100 грн.

Надається право складати протоколи за вказаними вище статтями уповноваженим особам НАЗК, а обов’язок розглядати відповідні справи покласти на районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (суддів).

Зазначається, що дія закону не буде поширюватися на представництво зовнішньополітичних інтересів дипломатичними установами, на діяльність медіа, а також на політичні партії.

Також дія закону не поширюватиметься на діяльність, пов’язану із залученням, використанням, моніторингом, наданням та використанням міжнародної технічної допомоги, реалізацію проєктів та програм міжнародної технічної допомоги.

Не буде вважатися лобіюванням адвокація та діяльність, яка обмежується реалізацією права на мирні зібрання, участю у публічних консультаціях тощо.

Очікується, що ухвалення закону встановить адміністративну відповідальність за здійснення лобіювання без реєстрації та за порушення законодавства в сфері лобіювання, що забезпечить врегулювання взаємодії посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування із заінтересованими сторонами та суб’єктами лобіювання, встановлення прозорих механізмів забезпечення діяльності суб’єктів лобіювання на посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування; механізмів контролю за лобістською діяльністю.

Як повідомлялося, 23 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читання урядовий законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства у сфері здійснення лобіювання». Тоді законодавчу ініціативу було підтримано 227 голосами народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-