Малюська вважає, що вплив олігархів на державу мінімізований

Малюська вважає, що вплив олігархів на державу мінімізований

Укрінформ
Вплив олігархів на державу мінімізований, проте після війни ризики збільшаться.

Про це міністр юстиції Денис Малюська сказав в інтерв’ю «РБК-Україна», передає Укрінформ.

«Ми взимку зустрічалися з експертами Ради Європи, вони проводили спеціальну конференцію, пов'язану з нашим законом і з аналогічними схожими механізмами, які існують в інших країнах. Вони зібрали найкращих експертів світу, які працюють з темою впливу грошей на політику, і ми зайшли в досить цікаву дискусію. Вони зараз називають наш закон "експериментальним законодавством". Їм цікаво, що ми придумали і як це буде розвиватися. В них дійсно є свої застереження. Ми ще влітку домовились, що взимку ще раз повернемось, проговоримо, але конкретно як змінювати закон про олігархів ми визначимося вже після завершення війни», - сказав Малюська.

Він також розповів про синхронізацію позицій України з експертами Ради Європи щодо закону про олігархів.

«Ми розуміємо їхні перестороги, вони розуміють наші аргументи, чому ми ухвалювали закон, чому обрана саме така модель, а не інша. В принципі, ми детально розуміємо один одного, але всі згодні, що треба подивитися, що буде після війни. Можливо, цей закон взагалі не буде потрібен, тому що в нас олігархи зникнуть як клас. От хто зараз скаже, що Коломойський, який сидить в СІЗО, є супер небезпечним? Ну, напевно, якийсь вплив зберігається, але він досить лімітований. Якщо дивитись з точки зору впливу олігархів на державу, він досить мінімізований. Але переконаний, що після війни ризики збільшаться», - вважає міністр юстиції.

Читайте також: Закон про лобіювання має передусім зменшити вплив олігархівСтефанішина

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України. Також встановлює критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

29 червня 2022 року Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення, підписавши відповідний указ.

У червні 2023 року міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що Венеційська комісія ухвалила рішення рекомендувати Україні відтермінувати імплементацію закону про олігархів через війну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-