Європа має ресурс для збільшення допомоги Україні - експерт

Європа має ресурс для збільшення допомоги Україні - експерт

Укрінформ
Європа має ресурс одночасно і для збільшення допомоги Україні у протистоянні російській агресії, і для посилення власної обороноздатності.

Таку думку висловив Українському радіо генерал-лейтенант, заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 роки) Ігор Романенко, підбиваючи підсумки 20-го «Рамштайну».

«Ситуація змінюється. І ще відкриваються нові погляди щодо того, що формальні прибічники Російської Федерації готові опосередковано, через треті країни – в даній ситуації через Чехію, але з'являються будь-які країни – продавати зброю, боєприпаси Україні. І це дуже важливо. Тобто є підтримка і це виявляється в даному випадку в такій позиції. І це дуже важливо. Тобто ресурс у європейців є, тут вони нарощують і допомогу Україні, і щодо того, що сили швидкого реагування до літа німці з поляками організують. Тому що все більше і більше політиків у цих країнах говорять, що треба готуватися до війни з РФ. Але кращий шлях такої підготовки – допомога Україні. Однак повністю європейська допомога не може замінити військову американську, бо в Європі багато що із військового виробництва було згорнуто. І щоб зараз відновлювати – потрібен час», - сказав Романенко.

Разом з тим він нагадав, що зараз пріоритетами лишаються засоби ППО та ПРО і ракети до них, артилерія та РЕБ. Якщо Україна оперативно отримуватиме боєприпаси до артилерії, можна швидко виправити ситуацію, вважає генерал.

Читайте також: Україна вже сьогодні буде використовувати кошти Ukraine Facility - Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, президент Чехії Петр Павел заявив ЗМІ, що Чехія намагається доставити Україні боєприпаси «так швидко, як це можливо», а європейські країни незабаром вироблятимуть достатню кількість снарядів, щоб забезпечити потреби української армії.

Він нагадав, що виробництво необхідної кількості снарядів потребує часу і вимагає збільшення потужностей виробництва.

Раніше Петр Павел на полях Мюнхенської безпекової конференції оголосив, що Прага знайшла близько 800 тис. боєприпасів (500 тис. калібру 155 мм та 300 тис. – 122 мм) у третіх країнах, які члени ЄС могли б закупити для України. Цю ініціативу підтримали кільканадцять держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-