Зеленський закликав усі нації світу взяти участь у Глобальному саміті миру

Зеленський закликав усі нації світу взяти участь у Глобальному саміті миру

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський закликав усі нації світу взяти участь у Глобальному саміті миру, щоб спільно зробити світові правила безпеки знову дієвими.

Про це він сказав, звертаючись до учасників третього Саміту за демократію, передає Укрінформ.

«Ключові стовпи сучасного світу, заснованого на правилах, на жаль, послаблені, якщо не зламані. Світ тепер робить більше ставки на силу, а не на правила. Втім сила і правила не є взаємовиключними. Це не «або те, або інше». Без сили, що карає за порушення правил, правила не бувають дієвими. А без правил, які обмежують силу, сила божеволіє. І саме це сталося з Росією. Потрібна рівновага між силою і правилами. Саме таку рівновагу пропонує Україна. У цьому – сенс нашої Формули миру. Зараз ми готуємо інавгураційний Глобальний саміт миру у Швейцарії, і я запрошую до участі всіх вас, усі нації світу, які поважають міжнародний порядок, заснований на правилах. Ваш голос важливий. Ми маємо примусити силу, яка збожеволіла, повернутися до правил, а правила – зробити знову дієвими, щоб вилікувати світовий порядок від крихкості», - зазначив Президент.

Він підкреслив, що Україна не ділить світ на великих і малих і зневажає колонізаторський погляд на світ, який розподіляє нації між так званими великими державами чи геополітичними полюсами, тому що кожна нація має значення.

Читайте також: Зеленський провів телефонну розмову з прем’єром Індії

Саме тому, наголосив він, прагнучи до справедливого завершення злочинної російської війни проти нашого народу, Україна хоче дати кожній нації впевненість, що її безпека буде непорушною.

«Це стане можливим, коли ми завершимо цю війну не на умовах агресора і не на нав’язаних нам умовах, а на умовах нації, на яку напали. Так буде справедливо. Справедливість має бути новим глобальним правилом, яке буде підтримане глобальною єдністю з достатньою силою», - підкреслив Зеленський.

На його переконання, таке повернення правил світовому порядку, що пропонує Україна, є життєвим інтересом і для Європи, і для Близького Сходу, і для Африки, і для Індо-Тихоокеанського регіону, і всіх інших частин світу.

«Коли це спрацює для України та проти такого агресора, це спрацює для всіх і для будь-якого агресора. Я вірю, що мир може бути надійним. Але для цього країни світу мають бути співтворцями надійності», - наголосив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру - це майбутня міжнародна зустріч, яку планує скликати Україна у Швейцарії на рівні лідерів країн-учасників Української формули миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-