Допомога для України має бути швидкою й інтенсивною - Туск

Допомога для України має бути швидкою й інтенсивною - Туск

Укрінформ
Лідери Веймарського трикутника погодилися, що допомога для України має має бути негайною і якомога більшою, аби ситуація Україна найближчим часом не погіршилася, а покращилася.

Про це під час спільної заяви для ЗМІ з канцлером ФРН Олафом Шольцом і президентом Франції Емманюелем Макрон заявив у п’ятницю в Берліні глава польського уряду Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

“Я хочу подякувати пану президенту (Макрону – ред.) і пану канцлеру (Шольцу – ред.), що без жодних зволікань і типових для політики торгів чи вагань, ми визнали, що допомога для України має бути негайною і настільки інтенсивною, наскільки це можливо. Ми хочемо виділити гроші і допомогти усілякими способами тут і зараз, щоб ситуація в Україні у найближчі тижні покращилася, а не погіршилася”, - заявив Туск.

Як зазначив польський прем’єр, три столиці мають ідентичний погляд на питання безпеки континенту і війни в Україні.

“Ми маємо ідентичні погляди щодо оцінки того, хто несе повну відповідальність за ескалацію напруги, хто несе відповідальність за трагічні події в Україні, хто є агресором і хто заслуговує на нашу беззастережну підтримку”, - підкреслив Туск.

Він зазначив, що з німецьким і французьким колегами обговорили також трансатлантичні відносини, розповів їм про свій останній візит до Вашингтона.

За словами польського прем’єра, e цьому контексті три лідери також згодні, що Європа і Веймарський трикутник хочуть якомога кращого майбутнього для трансатлантичних відносин. Водночас він підкреслив, що всі усвідомлюють: ніхто не зніме з європейців відповідальності за свою безпеку і майбутнє.

Читайте також: Туск на зустрічі з Байденом: Справедлива Європа неможлива без незалежної України

“Тому ми переконані, що попри різні політичні сценарії, чим сильніша Європа, тим більше шансів має Україна і тим кращими є трансатлантичні відносини”, - наголосив очільник польського уряду.

Туск повідомив, що допомога Молдові також буде серед пріоритетів для трьох країн.

Він зазначив, що під час переговорів порушувалося й питання торгівлі ЄС із Україною, зауваживши, що Польща має з цим суттєві проблеми. Туск подякував Шольцу і Макрону за розуміння його аргументації і того, що вони “готові підтримати польську точку зору під час переговорів у Брюсселі”.

Прем'єр Польщі висловив надію, що з їхньою підтримкою "вдасться знайти найкращі рішення для Європи, Польщі й України".

Читайте також: Туск: Час миру в ЄС завершився, живемо у передвоєнні часи

Він подякував німецькому та французькому лідерам за те, що вони прийняли його запрошення приїхати до Польщі на початку літа, де підсумовуватиметься те, що вдалося зробити, і де буде оголошено чергові спільні плани.

Як повідомлялося, під час візиту до США 12 березня Туск оголосив про скликання негайного саміту Веймарського трикутника у Берліні, зауваживши, що цей формат найближчим часом буде політичною рушійною силою для усієї Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-