ЄС використає надприбутки від «заморожених» активів РФ на купівлю зброї для України

ЄС використає надприбутки від «заморожених» активів РФ на купівлю зброї для України

Укрінформ
Партнери посилять співпрацю для допомоги України, зокрема, через налагодження спільного виробництва зброї та використання на її закупівлю доходів в інших країна зі надприбутків від заморожених російських активів.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц після зустрічі з прем’єром Польщі Дональдом Туском і президентом Франції Еммануелем Макроном після зустрічі у форматі Ваймарського трикутнику 15 березня в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми використаємо надприбуток від заморожених російських активів у Європі для того, щоби фінансово підтримати закупівлю зброї для України», - заявив Шольц.

Він сказав, що більше боєприпасів з усього світу для України будуть забезпечені «від цього моменту».

Виробництво військових систем буде здійснюватися також через спільне виробництво з партнерами в Україні.

У рамках формату «Рамштайн», зустріч якого планується наступного понеділка, буде сформована нова коаліція - далекобійної артилерії. Також будуть обговорені інші конкретні кроки.

Загалом у рамках ЄС буде посилена підтримка України, для чого в Брюсселі були ухвалені цього тижня важливі рішення – виділено додаткові гроші та розширено навчальну місію, нагадав Шольц.

Він назвав Веймарський трикутник у серці Європи важливим знаком рішучості та єдності і нагадав, що Німеччина, Франція та Польща несуть особливу відповідальність і є одними з найбільших донорів допомоги Україні в її боротьбі проти російського імперського агресора – політично, військово та фінансово.

«Ми стоїмо міцно та непохитно на боці України», – запевнив канцлер і сказав, що це є також сигналом російському керівництву.

Читайте також: Україна має чіткий план, щоб отримати доступ до €300 мільярдів заморожених активів РФ - Шмигаль

Водночас глава уряду підкреслив, що країни-партнери «не перебувають у війні з Росією». Метою їх є забезпечити те, щоб Україна сама могла ефективно боронити себе. ФРН, Франція і Польща разом з євроатлантичними партнерами працюють над цим і не зменшать свої зусилля, пообіцяв політик. За його словами, єдність партнерів є їх силою.

Зустріч у Берліні пройшла з ініціативи німецької сторони.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-