Глави МЗС Чехії та Польщі: Підтримка ЗСУ не веде до ескалації, а створить інструмент стримування

Глави МЗС Чехії та Польщі: Підтримка ЗСУ не веде до ескалації, а створить інструмент стримування

Укрінформ
Кроки міжнародної спільноти на підтримку Збройних сил України та довгострокові інвестиції у безпеку не призведуть до ескалації конфлікту чи «спровокують» російського диктатора Володимира Путіна, а допоможуть Україні, створять потужний інструмент стримування.

Про це йдеться у спільній статті міністрів закордонних справ Чехії та Польщі Яна Ліпавського і Радослава Сікорського, опублікованій Європейською правдою, передає Укрінформ.

У ній глави дипломатичних відомств наголосили на необхідності довгострокових інвестицій у безпеку, які створять настільки потужний інструмент стримування, що справить враження на Володимира Путіна та його посіпак. Для цього, на думку міністрів, спершу треба негайно допомогти Збройним силам України.

«Українські воїни сміливі та рішучі, але ж вони не можуть бути надлюдьми», – підкреслили Ліпавський та Сікорський.

У цьому контексті слід поповнити Європейський фонд миру на 5 мільярдів євро у 2024 році, закупити артилерійські снаряди з джерел і країн, які знайшла чеська ініціатива, а також використати російські заморожені активи, перелічили глави МЗС.

Читайте також: Польща готує 45-й пакет допомоги для України - Cікорський

«Усе це – кроки не до ескалації конфлікту, а до його припинення. Вони не «спровокують» Путіна, а допоможуть його жертві. А можливо, й самій Росії. Треба бути свідомими того, що ця агресія Кремля – не що інше, як остання колоніальна війна в Європі», – підсумували вони.

Читайте також: Польща приєдналася до ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для України - Сікорський

Як повідомляв Укрінформ, 13 березня комітет постійних представників ЄС на рівні послів погодив у середу додаткове фінансування для Європейського фонду миру та створення в рамках цього інструменту спеціалізованого фонду для надання військової допомоги для України в обсязі 5 мільярдів євро протягом поточного року.

Також радник прем'єр-міністра Чехії з питань національної безпеки Томаш Пояр заявив, що боєприпаси, закуплені в країнах, які не є членами ЄС, в рамках чеської ініціативи, можуть прибути в Україну вже у червні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-