Європейська рада у березні обговорить прискорення військової допомоги для України

Європейська рада у березні обговорить прискорення військової допомоги для України

Укрінформ
Одним із перших на засіданні Європейської ради у Брюсселі 21-22 березня буде розглянуто питання щодо посилення військової допомоги Україні, зокрема відповідь на її запит про поставку боєприпасів та ракет.

Про це заявила міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб перед пленарним засіданням Європейського парламенту з підготовки до наступного саміту ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам потрібно інтенсифікувати військову допомогу для України у межах Європейського фонду миру, а також через пряму двосторонню допомогу від країн-членів. Маємо відповісти на потреби українців, коли йдеться про ракети», - сказала представниця бельгійського уряду.

Вона нагадала, що Європейська рада під час попередніх зустрічей ухвалила ключові рішення щодо підтримки України. Це, зокрема, політичне рішення про започаткування переговорів з Україною щодо членства в ЄС у грудні 2023 року, рішення від 1 лютого 2024 року про виділення 50 мільярдів євро в межах Українського фонду у багаторічному бюджеті ЄС.

За словами Лябіб, Європейська рада 21-22 березня матиме напружений порядок денний. Лідери країн ЄС розглядатимуть також ситуацію на Близькому Сході, питання безпеки та оборони, розширення ЄС, міграції, підтримки фермерської діяльності, результати економічного «європейського семестру» тощо.

Крім цього, глави держав та урядів країн ЄС матимуть робочий ланч з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем.

Читайте також: НАТО посилить підтримку України, Путін не досягне успіху на полі бою - Столтенберг

У контексті сфери оборони учасники саміту розглянуть пропозиції Єврокомісії щодо зміцнення технологічної та промислової бази ЄС, зокрема проєкт Європейської стратегії оборонної промисловості. Вони також обговорять внесення уточнень до Стратегічного компасу ЄС, зокрема в питаннях військової мобільності, проведення навчань із залученням військ, інших заходів зі зміцнення європейської безпеки, координації у боротьбі з кіберзагрозами та атаками, а також із зовнішніми інформаційними маніпуляціями та втручанням.

«Ми хочемо взяти на себе більшу відповідальність за свою безпеку й оборону, поряд із НАТО», - додала Лябіб.

Як повідомлялося, загальний обсяг допомоги Україні від ЄС і країн-членів від початку повномасштабної війни перевищив 85 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-