США готували «неядерну» відповідь на випадок застосування ядерної зброї Росією в Україні - NYT

США готували «неядерну» відповідь на випадок застосування ядерної зброї Росією в Україні - NYT

Укрінформ
Сполучені Штати готували «неядерну» відповідь на випадок застосування Росією на полі бою в Україні ядерної зброї.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The New York Times.

Видання пише, що протягом кількох тижнів у жовтні 2022 року Білий дім перебував у кризі. Адміністрація президента США Джо Байдена побоювалась, що Росія може застосувати ядерну зброю на полі бою в Україні. Схвильованість з’явилась на тлі відповідних погроз з боку президента РФ Володимира Путіна.

За словами неназваного чиновника, згідно із перехопленими розмовами, вперше після початку війни в Україні у російській армії почали вести часті розмови про використання ядерного арсеналу. Деякі з них були просто «різними формами балаканини». Однак найтривожніша із перехоплених розмов показала, що один із найвищих російських військових командирів прямо обговорював логістику підриву ядерної зброї на полі бою, сказав чиновник на умовах анонімності.

Незабаром ЦРУ повідомило Байдену, що у разі прориву російської лінії оборони українською армією та подальших спроб повернути Крим, ймовірність використання Росією ядерної зброї може зрости до 50% або ще більше.

«Це ядерний парадокс. Чим успішнішими будуть українці у витісненні російського вторгнення, тим більша ймовірність, що Путін погрожуватиме використати бомбу або потягнеться до неї», - сказав тодішній очільник Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі журналістові NYT.

Зазначається, що стурбованість Білого дому була настільки глибокою, що оперативні групи збиралися, аби визначити ймовірну відповідь США на застосування тактичної ядерної зброї Росією.

Читайте також: Брехню Росії про війну в Україні вже ніхто не сприймає серйозно - США в ОБСЄ

У Байдена заявили, що відповідь США на такі кроки Росія має бути «неядерною», але реакція, на думку представників адміністрації американського президента, мала бути драматичною - можливо, «звичайна атака на підрозділи, які запустили ядерну зброю».

У Білому домі вважали, що застосування ядерної зброї у відповідь може заохотити Путіна, а також інші авторитарні держави до використання ядерного арсеналу.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці 2022 року США почали «ретельно готуватися» до можливого ядерного удару Росії по Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-