Війна може закінчитися вже завтра, якщо Путін виведе війська з України - Точицький

Війна може закінчитися вже завтра, якщо Путін виведе війська з України - Точицький

Укрінформ
Україна вдячна Туреччині за допомогу у підписанні "зернової угоди" та ініціативи щодо посередництва, але для переговорів щодо миру потрібне бажання двох сторін.

Про це в коментарі Укрінформу сказав заступник міністра закордонних справ Микола Точицький, який очолює українську делегацію на Анталійському дипломатичному форумі.

“Ми вдячні Туреччині за її допомогу у підписанні тристоронньої угоди між Україною, ООН та Туреччиною про транспортування українського збіжжя й допомоги країнам, які потребували цього, в Азії, Африці - всюди. Ми вдячні Туреччині за надання гуманітарної допомоги. А також за те, що попри все ми намагаємося повернути РФ до поваги та дотримання норм міжнародного права, до встановлення миру. Але наша ключова вимога - виведення військ РФ з усієї території України”, - сказав дипломат.

Заступник міністра нагадав про переговори, організовані за сприяння Туреччини на початку повномасштабної війни.

“На початку, коли ще можна було повернути Росію і сісти за стіл переговорів (говорю про лютий-березень 2022 року), ми використовували цю можливість. Але після того, як ми побачили звірства, скоєні окупантами в Бучі та багатьох інших містах, а насправді - геноцид українського народу, побачили продовження російських спроб наступати на сході, з цим режимом Путіна та його прихвоснями вже не було сенсу розмовляти. Нині є одне-єдине, що може повернути світ до миру, - це примушення РФ до дотримання міжнародного права, що означає вихід військ РФ з території України, виплата нам репарацій, відшкодування моральних та матеріальних збитків”, - заявив Точицький.

Дипломат наголосив, що метою режиму Путіна є знищення України та всього українського, задля чого Кремль готовий відправляти на смерть сотні тисяч людей.

Водночас заступник міністра наголосив, що війна може закінчитися дуже швидко, щойно Росія виведе свої війська за кордони 1991 року, звільнивши окуповані території України включно з Кримом. І цю думку Україна намагалася донести на Анталійському форумі.

“Основна думка, яку ми як делегація намагалися донести, - війна може закінчитися вже завтра. Якщо Путін виведе війська з України, звільнить усі окуповані території включно з Кримом, тоді ми можемо розпочати обговорення виплат Росією репарацій Україні», - сказав Точицький.

За його словами, на полях форуму українська делегація провела низку зустрічей. Головні теми розмов - допомога Україні озброєнням і технікою, реалізація Формули миру Президента Володимира Зеленського та розбудова двостороннього партнерства.

Коментуючи участь у форумі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, український дипломат зауважив, що всі дії російських посадовців спрямовані на руйнування, а не пошук рішень.

“Про що говорили (учасники - ред.) з Лавровим на цьому форумі, не знаю й знати не хочу, бо з боку Росії, окрім брехні, ми протягом останніх 10 років нічого не чули й не почуємо. Тому що російський режим існує не для того, щоб створювати чи будувати. Він існує для того, щоб руйнувати. І все, до чого вони торкаються, є суцільною руйнацією. Путін вбиває на очах всього світу політичних опонентів, а Лавров приїздить в Анталію та розповідає, що він за ООН та дотримання міжнародного права в день, коли в Москві ховали Навального”, - заявив Точицький.

Головним завданням України, як і всього цивілізованого світу, він назвав відновлення ефективності міжнародної системи безпеки, повернення довіри до міжнародного права, міжнародних інституцій, які покликані забезпечити мир, та примусити Росію дотримуватися цих норм.

Читайте також: Точицький - про міжнародну кризу, створену Путіним: Страждати будуть всі, просто не всі ще це усвідомлюють

Як повідомляв Укрінформ, у Туреччині проходить Анталійський дипломатичний форум, головною темою якого обрано "Розвиток дипломатії в період криз".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-