Лідери країн Південно-Східної Європи підписали декларацію на підтримку України

Лідери країн Південно-Східної Європи підписали декларацію на підтримку України

Укрінформ
Лідери країн Південно-Східної Європи і України підписали в Албанії спільну декларацію, в якій закликали всю міжнародну спільноту рішуче посилити підтримку України.

Текст декларації оприлюднено на сайті глави Української держави, передає Укрінформ.

У підписаному документі лідери країн підтвердили свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів станом на 1991 рік і заявили, що залишаються відданими наданню Україні необхідної підтримки для перемоги над російською агресією стільки, скільки буде потрібно для досягнення справедливого миру.

Читайте також: Зеленський закликає партнерів не допускати затримок у постачанні зброї та нарощувати її виробництво

Вони також закликали всю міжнародну спільноту рішуче посилити підтримку України в її боротьбі за свободу, незалежність і територіальну цілісність.

Лідери країн, що підписали декларацію, засудили наміри Російської Федерації провести президентські вибори на тимчасово окупованих територіях України, що є кричущим порушенням міжнародного права, і висловили готовність брати участь у реалізації Формули миру Президента України та взяти участь в інавгураційному саміті миру.

Крім цього, лідери країн Південно-Східної Європи заявили, що повномасштабна агресивна війна Росії проти України продемонструвала критичну необхідність об'єднаної та сильної Європи, здатної протистояти глобальним викликам, і підтвердили свою рішучість активізувати спільні зусилля для забезпечення подальшого прогресу та взаємної підтримки наших країн на шляху до членства регіону Західних Балкан, України, Республіки Молдова та Грузії у Європейському Союзі.

Лідери країн-підписантів також заявили про свою підтримку права України обирати власні безпекові домовленості. "Країни – члени НАТО та країни-аспіранти схвалюють кроки, зроблені на шляху до її майбутнього членства в НАТО, і підтримують Україну в її прагненні стати членом Альянсу щойно це дозволять безпекові умови", - йдеться у документі.

Читайте також: Зеленський запропонував провести Українсько-Балканський форум оборонної промисловості

Учасники саміту підтвердили і необхідність покарання осіб, відповідальних за злочин агресії, злочини проти людяності та інші жорстокі злочини, скоєні Росією проти України, і домовилися співпрацювати та зосередити свої зусилля на поверненні незаконно та нелегально депортованих та примусово переміщених українських дітей.

Крім цього, країни-підписанти зобов'язалися посилити зусилля в боротьбі з дезінформацією, включно з фейковими наративами про війну, і брати участь у повоєнному відновленні, реконструкції України та розмінуванні її території.

Декларацію підписали Президент Косова Вйоса Османі, Президент Молдови Мая Санду, Президент Чорногорії Яков Мілатович, Президент Північної Македонії Стево Пендаровський, Президент Сербії Александр Вучич, Президент України Володимир Зеленський, Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама, Голова Ради міністрів Боснії і Герцоговини Боряна Крішто, Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков, Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович та Прем'єр-міністр Румунії Йон-Марчел Чолаку.

Декларацію було підписано за підсумками саміту "Україна - Південно-Східна Європа", у якому взяв участь Президент Володимир Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський переконаний, що Росія несе загрозу і намагатиметься дестабілізувати ситуацію в усіх державах, які перебували свого часу під впливом Радянського Союзу.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-