Справедливий мир має базуватися на Українській формулі - прем’єр Албанії

Справедливий мир має базуватися на Українській формулі - прем’єр Албанії

Укрінформ
Справедливий мир в Україні має базуватися на запропонованій Президентом Володимиром Зеленським Формулі миру, яку Албанія повністю підтримує.

Про це заявив Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама під час спільної з Президентом України пресконференції, передає кореспондент Укрінформу.

"Україна заслуговує на підтримку в усі можливі способи, щоб чинити опір та впевнитися у тому, що будь-який мир, який настане після війни, буде справедливим. Справедливий мир, який буде базуватися на плані Президента Зеленського з 10 пунктів, який ми підтримуємо і серйозне обговорення якого державами ми хочемо побачити", - сказав Рама.

Він запевнив, що Албанія та її народ "залишатимуться з Україною так довго, як це буде потрібно і доки не настане справедливий мир".

Він також назвав "цинічними та абсурдними" окремі заклики припинити збройну підтримку України, що нібито лише сприяє продовженню війни. "Не можна зупинити битву, позбавляючи жертву зброї. Албанці підтримують Україні і хочуть, щоб вона не програла, а перемогла", - наголосив глава уряду.

Він також прокоментував спроби Путіна виправдати війну історичним минулим. Зокрема, Рама продемонстрував на телефоні фотографію карти XIII століття, на якій більшість території нинішньої Росії належала до Монгольської імперії. "Для мене це видається найбільш чіткою та короткою відповіддю, де світ може опинитися, якщо ми будемо йти за логікою Путіна та виправдовувати війну минулим… Це – Монгольська імперія, а Росія – всередині неї", - сказав Прем'єр-міністр Албанії.

За його словами, не можна допустити, щоб країни, у тому числі у регіоні Західних Балкан, почали діяти у міжнародних відносинах на підставі історичних карт. Саме тому "напад Путіна на Україну – це не лише про Україну, а це також напад на світовий порядок, який заснований на правилах, та напад на нашу демократичну спільноту", заявив Рама.

Читайте також: Путін уже програв в Україні, але українців треба підтримувати й далі - прем’єр Албанії

Він додав, що небезпека для Західних Балкан полягає не у тому, що російська армія прийде в регіон зараз, а передусім у тому, що це може дати приклад для "логіки війни, яка спирається на минулі звитяги та старі історичні карти".

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін в інтерв'ю скандально відомому американському журналісту Такеру Карлсону виголосив низку наративів щодо України і Польщі. Зокрема, він робив псевдоісторичні заяви, заперечував українську державність, а повномасштабне вторгнення представляв як спробу повернути "історично російські землі".

Згодом колишній президент Монголії Цахіагійн Елбегдорж оприлюднив карту XIII століття, на якій більша частина території теперішньої РФ належала Монгольській імперії.

Раніше, у травні минулого року, голова Конституційного суду РФ Валерій Зорькін на зустріч із Путіним приніс карту 17 століття, складену за часів французького короля Людовіка XIV, і сказав, що на ній немає України.

Насправді ж Україна там є - її позначено як Ukraine pays des cosaques, або "Україна, земля козаків". Натомість Крим на цій карті не входить до складу Росії, а позначений як окрема держава - Кримське ханство, яке в союзі з Османською імперією воювало з Росією.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-