Лідери Вишеградської четвірки обговорили війну в Україні

Лідери Вишеградської четвірки обговорили війну в Україні

Укрінформ
Під час зустрічі у вівторок у Празі голів урядів країн Вишеградської групи (V4) – Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини – обговорювалось питання допомоги Україні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Чеське телебачення.

Як зауважив після зустрічі прем’єр Чехії Петр Фіала, країни V4 погоджуються, що агресія Росії проти України є грубим порушенням міжнародного права і Україні потрібна допомога. Водночас вони розходяться у поглядах на причини російської агресії проти України та на форми допомоги. Так, Чехія та Польща, окрім гуманітарної, надають потужну військову допомогу Україні, тоді як Угорщина та Словаччина готові лише на гуманітарну та фінансову підтримку.

«Я не кажу, що для мене найбільша радість зустрічатися з колегами, з якими я насправді не згоден у багатьох речах, і ключових речах, я маю на увазі прем’єр-міністрів Угорщини та Словаччини», – зізнався Фіала, маючи на увазі Фіцо та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Однак, додав він, треба вести діалог, знайти єдність щодо ключових питань в ЄС, навіть якщо це складно і навіть якщо це нелегко, щоби запобігти блокуванню важливих рішень, які стосуються також європейської безпеки.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск зі свого боку зауважив, що країни V4 можуть принаймні частково співпрацювати в допомозі Україні, і після сьогоднішньої дискусії підтримка країни-захисника має бути більш однозначною.

Віктор Орбан, прем’єр Угорщини, зазначив: «Важливо не хто переможе, а те, як ми працюємо в напрямку миру». Він зазначив, що його країна не відправляє зброю в Україну, але надає іншу допомогу, включно гуманітарну. Зокрема, навчає лікарів, які працюють на фронті, допомагає біженцям і реконструювати енергетичну структуру. «Угорщина більше не хоче мати кордон з Росією», - додав при цьому Орбан.

Його словацький колега Роберт Фіцо повторив, що не вірить у військове вирішення конфлікту в Україні, але вірять у негайне припинення вогню та мирні переговори.

«Немає військового вирішення конфлікту в Україні. Якщо війна триватиме через два роки, ми опинимося в такому ж становищі», - сказав Фіцо.

Читайте також: Вишеградська група ухвалила декларацію на підтримку України

У вихідні він заявив, серед іншого, що російського президента Володимира Путіна несправедливо демонізують на Заході, що стратегія Заходу проти російської війни в Україні зазнала краху, а перемогти Росію на полі бою неможливо. Причиною війни він назвав «розгул українських неонацистів» та розширення НАТО на схід.

Як повідомлялось, прем'єр-міністр Чехії прокоментував це так, що має погляди «абсолютно протилежні тим, які висловив прем'єр-міністр Словаччини».

Фото: novinky.cz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-