Відсутність росіян на сесії ПА ОБСЄ сприяла конструктивнішій взаємодії - Потураєв

Відсутність росіян на сесії ПА ОБСЄ сприяла конструктивнішій взаємодії - Потураєв

Відео
Укрінформ
Російська делегація цьогоріч добровільно не приїхала на зимову сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ, що сприяло більш конструктивному обговоренню у Відні підтримки України, але росіян треба "викинути стусанами" з Асамблеї.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу заявив очільник української парламентської делегації в ПА ОБСЄ Микита Потураєв.

"Ця зимова сесія проходила в більш конструктивній атмосфері, тому що, на відміну від минулого року, коли наша делегація була змушена бойкотувати всі події в палаці Гофбург, де проходять традиційно всі зимові зустрічі ПА ОБСЄ, через присутність представників РФ, цього року російська делегація не з'явилася. Вони продовжують блокувати свої сплати до бюджету ОБСЄ і зробили заяву про те, що вони призупиняють своє членство в ПА ОБСЄ", - зазначив Потураєв.

Він висловив жаль, що "це зробила не сама Парламентська асамблея".

"На жаль, Парламентська асамблея сама не спромоглася прийняти таке рішення про призупинення членства російської делегації, хоча українська делегація давно підготувала відповідні поправки до статутних документів ПА ОБСЄ. А все ж таки, це - краще ніж ніякМожна сказати, що росіяни самовипипилися з Парламентської асамблеї. Це, відповідно, позначилося на тому, як проходило засідання - тому що значно більш конструктивно обговорювалися питання, у першу чергу, допомоги Україні. Немає на кого звертати увагу", - заявив Потураєв.

Читайте також: Тихановська в ОБСЄ: Путін та Лукашенко тестують світ, як далеко вони можуть зайти без наслідків

За його словами, на зимовій сесії у Відні, щоправда, "з'явилися російські посіпаки з Білорусі", однак "можна сказати, що на них навіть не довелося звертати якоїсь серйозної уваги".

Водночас з цим Потураєв повідомив, що українська делегація буде порушувати й далі в межах ПА ОБСЄ питання виключення росіян з Асамблеї, попри їх рішення утриматися від участі в ній. "Ні, їх треба виштовхати стусанами, щоб весь світ побачив, що міжнародні організації не тільки здатні говорити про спільну безпеку, а ще й робити конкретні кроки для того, щоби карати тих, хто порушує принципи спільної безпеки", - сказав він.

Очільник української місії в ОБСЄ також підкреслив, що зимова сесія ПА ОБСЄ продемонструвала, що "єдність та важливість допомоги Україні нікуди не поділися серед демократичних країн". Поруч із засудженням російської війни під час виступів численні делегати також взяли у спеціальній зустрічі, де обговорювалося питання посилення санкцій проти Росії.

"Як на загальних зборах, так і на цих окремих подіях, порушувалося питання про те, що недостатньо зроблено, що треба робити більше і буде зроблено більше. Зараз ми проходимо, може, через найтемніші часи цієї війни, але маємо розуміти, що чого б не писали навіть іноді медіа, - політично вільний демократичний світ з нами. Підтримка не зникає. І я переконаний, що вона буде тільки посилюватися", - заявив Потураєв.

Як повідомляв Укрінформ, 22-23 лютого у Відні проходила зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. Тема повномасштабної російської війни проти України, що триває вже два роки, була в центрі уваги парламентаріїв з регіону ОБСЄ.

Читайте також: Досягнення України різко контрастують з невдачами Росії - Штати в ОБСЄ

Російська делегація була відсутня на 23-му засіданні ПА ОБСЄ. Раніше, 13 лютого, очільник Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив, що 21 лютого Дума і Рада Федерації синхронно ухвалять рішення про припинення членства Росії в Парламентській асамблеї ОБСЄ. Водночас такого рішення не було ухвалено.

Президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ Піа Каума заявила під час Асамблеї, що делегація РФ поінформувала про рішення призупинити участь у Парламентській асамблеї ОБСЄ та не сплачувати внески, однак з практичної точки зору це змінює "дуже мало", оскільки російські депутати і так були відсутні на засіданнях Асамблеї протягом року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-