Кулеба: Поки в Радбезі ООН обговорюють можливість досягнення миру, Росія продовжує вбивати

Кулеба: Поки в Радбезі ООН обговорюють можливість досягнення миру, Росія продовжує вбивати

Укрінформ
У той час як учасники дебатів у Раді Безпеки ООН обговорюють річницю війни та можливість мирних переговорів, Росія здійснює повітряний обстріл України, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба, виступаючи у п’ятницю в Радбезі.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, Кулеба розповів, як щойно було завдано удару по житловому будинку в Одесі, унаслідок якого дві цивільні особи з важкими пораненнями доставлені в лікарню.

«Боюся, що поки це засідання добіжуть кінця, хтось в Україні помре. Тому що говорити про переговори – це одне. А спрямовувати безпілотники й ракети на Україну, як це робить Росія щодня, –зовсім інше», – сказав він.

За його словами, сьогодні назва Росії є синонімом агресії, воєнних злочинів і варварства.

«Її потворні обличчя є прямим наслідком безкарності, що випливає передусім з її присутності в цій залі. Це місце Радянського Союзу – держави, якої не існує, і воно ніколи не було юридично передано Російській Федерації», – зазначив міністр.

Це приклад того, «як дрібне шахрайство призвело до глобальної катастрофи», додав він. Росія не має законного права бути присутньою за цим столом, і «в майбутньому реформа має виправити цю історичну помилку, що призвела до смертельних наслідків», зауважив Кулеба.

Він нагадав, що путінський режим за 24 роки зруйнував життя мільйонів людей. За цей час Москва розв’язала або активно підтримала три великі війни – у Грузії, Україні та Сирії, що становить приблизно одну війну на кожні вісім років, пояснив глава МЗС. Кремль також стоїть за спробою державного перевороту в Чорногорії і дестабілізації ситуації в регіоні Сахелю.

Розповідаючи про переможні реляції російських пропагандистів щодо взяття Авдіївки, Кулеба сказав, що її вулиці «буквально усіяні трупами російських військових в ході так званого м'ясного штурму».

Читайте також: Кулеба: У Римському статуті немає жодного злочину, якого б РФ не вчинила під час війни проти України

Ми їх так не називаємо – так самі росіяни називають цю варварську військову тактику, пояснив він, додавши, що за руїни Авдіївки Росія заплатила більшою кількістю життів військових, ніж Радянський Союз за 10 років війни в Афганістані.

Кулеба наголосив, що Україна категорично відкидає будь-які спроби Росії уникнути відповідальності. «Замість того, щоб спостерігати, як Москва створює проблеми втягуючи інших у їх розв’язання, що є звичайною російською стратегією, ми повинні дати відсіч Росії, тому що вона сама є проблемою», – сказав він.

Україна хоче миру більше, ніж будь-яка інша нація, «однак ми не збираємося дозволяти Росії безперешкодно вбивати нас на шляху до миру, наголосив міністр. «І ми ніколи не приймемо жодних пропозицій здатися чи поступитися нашими землями та свободами під виглядом миру», – додав він. Кулеба закликав надати Україні більше засобів ППО для захисту цивільних осіб і боєприпаси, щоб зупинити російську армію, інакше світові доведеться «платити набагато вищу ціну в майбутньому».

Як повідомлялося, у п’ятницю Рада Безпеки ООН провела відкриті дебати з приводу річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну. Раніше цього дня відбулося засідання Генеральної Асамблеї з питання порядку денного «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-