НАЗК склало протокол на заступника керівника ОП Шурму

НАЗК склало протокол на заступника керівника ОП Шурму

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало протокол про адміністративні правопорушення стосовно заступника керівника Офісу Президента Ростислава Шурми.

Про це повідомила пресслужба НАЗК, передає Укрінформ.

«Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол про адміністративні правопорушення стосовно заступника керівника Офісу Президента України Ростислава Шурми у зв’язку з порушенням ним вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у 2022 році Шурма організував при ОП Комітет електроенергетики, учасники якого збирались під його головуванням. До участі в засіданнях Комітету були залучені ключові інституції, дотичні до сфери електроенергетики: Міністерство енергетики, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ПАТ «НЕК «Укренерго», ДП «Оператор ринку», ДП «Гарантований покупець».

Читайте також: В Офісі Президента впевнені, що Україна отримає допомогу від партнерів

«Маючи приватний інтерес у вказаній сфері, Ростислав Шурма не повідомив у визначеному законодавством порядку про наявний конфлікт інтересів та, діючи в умовах реального конфлікту інтересів, брав участь в обговоренні та прийнятті на засіданнях Комітету рішень, які стосувалися його приватного інтересу», - наголосили в НАЗК.

НАЗК встановлено, що рідний брат заступника керівника ОП Олег є кінцевим бенефіціарним власником семи компаній, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел, а сам посадовець у період з 2019 по 2021 рік входив до складу наглядової ради АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Геліос», що є співзасновником трьох з цих компаній.

Читайте також: Уряд призначив службове розслідування щодо голови КРАІЛ Рудого

Акцентується, що станом на липень 2022 року, коли відбулось перше засідання Комітету під головуванням Шурми, у ДП «Гарантований покупець» була суттєва заборгованість по розрахунках за електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел, придбану у компаній Олега Шурми. Сума заборгованості сукупно складала майже 254 млн грн.

За даними НАЗК, джерелом для розрахунку з цими компаніями можуть бути кошти ПАТ «НЕК Укренерго», що надходять ДП «Гарантований покупець» як оплата послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

«Прагнучи забезпечити ДП «Гарантований покупець» додатковим джерелом фінансування та сприяти погашенню заборгованості перед компаніями брата, Ростислав Шурма на засіданнях Комітету 23 серпня та 7 вересня 2022 року спонукав ПАТ «НЕК «Укренерго» та ДП «Гарантований покупець» підписати та затвердити у НКРЕКП акти приймання-передачі наданих послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за січень, травень, липень, жовтень 2021 року та за лютий–червень 2022 року», - стверджують в агентстві.

Зазначається, що таким чином рішення, ухвалені на засіданнях Комітету, мали вплив на задоволення приватного інтересу заступника керівника ОП, а саме – створення умов для успішності бізнесу брата за рахунок ухвалення необхідних рішень дотичними до ринку електричної енергії державними органами та компаніями.

«Складений НАЗК за чч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів) протокол щодо дій Ростислава Шурми скеровано до суду. У разі визнання його винним суд може призначити покарання у вигляді штрафу, а дані про посадовця будуть внесені до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення», - зазначили в Нацагентстві.

Як повідомляв Укрінформ, Національне агентство з питань запобігання корупції проводить перевірку наявності конфлікту інтересів у заступника керівника Офісу Президента України Ростислава Шурми при здійсненні ним службових повноважень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-