Рада закликає міжнародну спільноту збільшити допомогу ЗСУ і посилити тиск на Росію

Рада закликає міжнародну спільноту збільшити допомогу ЗСУ і посилити тиск на Росію

Звернення
Укрінформ
Верховна Рада у зв‘язку з другою річницею повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну та десятою річницею протистояння збройній агресії РФ закликала міжнародну спільноту збільшити допомогу Силам безпеки та оборони України і посилити тиск на Росію.

Про ухвалення відповідної постанови №11019 про Звернення ВР у Телеграміповідомив народний депутат із парламентської фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко, передає Укрінформ.

Він уточнив, що рішення підтримали 309 парламентаріїв.

Так, Верховна Рада закликає уряди і парламенти іноземних держав, міжнародні організації, парламентські асамблеї взяти активну участь у реалізації української Формули миру.

Крім того, український парламент звертається з проханням консолідувати зусилля усіх партнерів для збільшення допомоги Силам безпеки та оборони України у визначених зразках озброєння і військової техніки, зокрема сучасних танків, літаків, ракет дальнього радіуса дії, засобів радіоелектронної боротьби.

У ВР наголосили на необхідності посилити політико-дипломатичний тиск на керівництво Росії для невідкладного виведення російських військ з території України, посилити санкційний тиск та забезпечити безумовне дотримання санкцій проти Російської Федерації, а також розглянути можливість введення вторинних санкцій та вжиття заходів для остаточного виходу західних компаній з ринку РФ та припинення використання російських енергоносіїв.

Парламент також закликає прискорити розроблення і впровадження правових механізмів конфіскації та використання заморожених російських активів як державних, так і приватних для відбудови українських цивільних об’єктів, зруйнованих внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Водночас Верховна Рада вимагає посприяти притягненню до відповідальності осіб, винних у скоєнні воєнних злочинів, злочинів проти людяності, злочинів геноциду та агресії, прискорити створення Спеціального міжнародного трибуналу, збільшити протидію злочинним зусиллям РФ, спрямованим на легалізацію незаконної спроби анексії тимчасово окупованих територій України.

ВР також закликає міжнародну спільноту вимагати від Росії покращити умови утримання українських військовополонених і цивільних бранців та якнайшвидшого їх звільнення, а також спільними зусиллями змусити Російську Федерацію повернути в Україну незаконно утримуваних громадян та насильно депортованих і викрадених українських дітей, зокрема в межах програми Президента України Володимира Зеленського "Bring Kids Back UA".

Народні депутати наголосили на важливості продовжити процес обмеження участі РФ у міжнародних організаціях, конвенційних та багатосторонніх форумах шляхом виключення, запобігання обранню її представників до керівних органів, недопущення зловживання державою-агресором своїми важелями та привілеями, що випливають з її членства в міжнародних інституціях.

Крім того, Верховна Рада наполягає на посиленні протидії російській пропаганді та дезінформації, а також просить змусити Росію припинити ядерний шантаж світу та консолідувати зусилля для виведення російських загарбників з території Запорізької АЕС, її демілітаризації та передачі під повний контроль України.

Парламентарії також наголошують на необхідності докладання зусиль для недопущення російських спортсменів до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі і використання Росією спорту та культури для відбілювання своєї репутації.

Верховна Рада закликає сприяти функціонуванню українського морського коридору для забезпечення безперебійного експорту сільськогосподарської продукції через українські порти та підтримання глобальної продовольчої безпеки, докласти консолідованих зусиль для усунення інспірованого Росією блокування та перешкоджання транзиту українських товарів на кордонах з державами-членами Європейського Союзу, сприяти реалізації спільних з Україною проєктів в оборонно- промисловій сфері, спрямованих на посилення обороноздатності України та Європи.

Читайте також: Євросоюз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії

Водночас ВР звертається з проханням підтримати Україну в наближенні до членства в Європейському Союзі та НАТО.

Як повідомлялося, Російська Федерація розпочала вторгнення в Україну в 2014 році. Тоді агресору вдалося захопити Крим, а також частину Донецької і Луганської областей включно з обласними центрами. 24 лютого 2022 року Росія розпочала новий етап війни проти Української держави – повномасштабне вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-