Серед основних небезпек від РФ стоїть її намагання змінити міжнародний порядок - експерт

Серед основних небезпек від РФ стоїть її намагання змінити міжнародний порядок - експерт

Укрінформ
Серед головних небезпек від Росії – її намагання змінити міжнародний порядок, міжнародне право і міжнародні відносини, що склалися у ХХІ столітті.

Про це заявив керівник Центру військовоправових досліджень Олександр Мусієнко на «круглому столі» «Два роки повномасштабної агресії Росії. Війна за Україну – війна за Європу», передає Укрінформ.

«У чому основні небезпеки від Росії? Це не тільки поле бою на території України, це її намагання змінити загалом ситуацію, пов’язану із тим міжнародним правом, міжнародним порядком і міжнародними відносинами, які складалися протягом всього ХХІ століття. І це надзвичайно великі небезпеки для всіх. Росія сьогодні є основним подразником міжнародної безпеки у світі. І не змусивши цього подразника зупинитися, говорити загалом про безпеку у світі не доводиться», - сказав Мусієнко.

За його словами, 10 років війни в Україні загалом і 2 роки повномасштабної агресії Росії змінили геополітичний простір безпеки і продемонстрували наміри Росії в її неоімперському значенні. Якщо в перші роки , зауважив експерт, наміри РФ були продемонстровані завуальовано, то нещодавно Путін відкрито заявив про «територіальні завоювання Росії».

«Тобто коли я кажу про зміну геополітичного ландшафту, це означає, що є президент держави, який хоче усіх нас повернути у ХVII-XVIII століття і змусити жити за цими правилами. Тобто цим він хоче продемонструвати, що держави можуть силою змінювати кордони, можуть поневолювати інші народи, можуть проводити колоніальну політику, тому що, за логікою Путіна, в того, в кого більша сила, той і правий», - зазначив Мусієнко.

Україна ж, підкреслив він, завадила планам Путіна і змінила чимало прогнозів, які давали у світі на початку широкомасштабного вторгнення.

«Серед головних досягнень за час війни – це те, що Україна зуміла зберегти власну державність і свободу. Це найважливіше. Тому що два роки тому ситуація була далеко непевна, а міжнародні ЗМІ змагалися між собою, за скільки днів Україна впаде. Але український народ змінив дуже багато прогнозів. Ця боротьба на сьогодні триває. Тобто основний і визначальний елемент – це збереження української державності», - сказав експерт.

Водночас, зауважив він, на фоні української боротьби прокинувся і світ, який почав підтримувати Україну, надавати зброю. «Світ фактично продемонстрував, що якщо об’єднатися, то Росія насправді не така страшна, як Путін хоче це продемонструвати, і агресора можна зупиняти», - наголосив Мусієнко.

І зараз, за його словами, ми теж підходимо до такого етапу, коли нашим партнерам дуже важливо зрозуміти, що спільно і разом ми абсолютно є самодостатні, і в цих темних часах є промінь світла. Це – українська боротьба. Тому важливо цей промінь підтримувати і не давати цьому світлу згаснути, бо тоді дійсно морок опуститься на планету, підкреслив експерт.

Читайте також: Зеленський - Гельсінській комісії США: Путінська Росія має бути засуджена так само, як нацизм

«Підтримуючи українську боротьбу, захід має розуміти, що це не просто підтримка українського народу, це дійсно внесок у міжнародну безпеку», - підсумував він.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський під час виступу на Мюнхенській безпекової конференції наголосив, що російська війна є війною проти правил загалом, і Росія, яка не поважає правила світової безпеки, має залишитися в минулому.

Фото: facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-