69% українців вважають, що Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану

69% українців вважають, що Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану

Опитування
Укрінформ
Переважна більшість українців – 69% – вважають, що Володимир Зеленський має працювати на посаді Президента до кінця воєнного стану.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) у лютому 2024 року.

Водночас, за даними опитування, вважають, що варто провести вибори, 15% українців (з них 4% говорять про призупинення воєнного стану і 11% – за внесення змін до відповідних законів і проведення виборів під час воєнного стану). Також є 10%, які підтримують варіант, згідно з яким у травні 2024 року Зеленський складає свої повноваження, і до обрання нового Президента його повноваження буде виконувати Голова Верховної Ради.

«Сприйняття доцільності виборів залежать від довіри Президенту. Серед тих, хто довіряє Зеленському, 87% вважають, що він має працювати до кінця воєнного стану без виборів. Водночас серед тих, хто не довіряє Зеленському, 38% згодні, щоб він до кінця воєнного стану працював на посаді Президента, а 54% підтримують варіанти можливості зміни влади (з них 31% вважають за можливе проведення виборів, а 23% – про передання повноважень Голові Верховної Ради)», – йдеться у повідомленні.

При цьому незалежно від поглядів на потребу у виборах, більш як половина українців (53%) вважають, що Зеленський має брати участь у наступних виборах. У грудні 2023 року таких було 59%. Натомість з 34% у грудні 2023 року до 43% у лютому 2024 року зросла частка тих, хто вважає, що Зеленський має обмежитися одним нинішнім терміном. Відносно найменше підтримують участь Зеленського у наступних виборах мешканці заходу і півдня, відносно ж найбільше – центру і сходу.

Читайте також: У перемозі над Росією впевнені 85% українців

КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» 5-10 лютого 2024 року, до якого було додане запитання щодо того, чи потрібно проводити вибори Президента, а також щодо того, чи варто Зеленському вдруге змагатися за цю посаду. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1202 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%; 2,7% – для показників, близьких до 25%; 2,1% – для показників, близьких до 10%; 1,4% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність для населення України, яке проживає на підконтрольній уряду території, та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-