Ван Ї заявив, що Китай не спостерігатиме, склавши руки, за ситуацією в Україні

Ван Ї заявив, що Китай не спостерігатиме, склавши руки, за ситуацією в Україні

Укрінформ
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що його країна не була ініціатором і не є учасником «кризи в Україні», але не має наміру сидіти, склавши руки, та спостерігати, а сприятиме політичному врегулюванню.

Про це він сказав на Мюнхенській конференції з безпеки, передає кореспондент Укрінформу.

«Китай не був ініціатором української кризи і не бере участі в ній. Однак це не означає, що ми сидітимемо, склавши руки, і спостерігатимемо за нею здалеку. Китай продовжуватиме сприяти мирним переговорам та пошуку політичного рішення», - заявив Ван.

Він нагадав чотири принципи, на основі яких базується позиція Китаю щодо війни, серед яких повага до суверенітету і територіальної цілісності всіх країн, повне дотримання цілей і принципів Статуту ООН, «врахування законних безпекових занепокоєнь країн» та підтримка конструктивних зусиль для встановлення миру.

«Діючи згідно з цими основними принципами, Китай невпинно працює над сприянням миру та мирним переговорам. Зараз немає належних умов, щоб сторони могли повернутися за стіл переговорів, але поки є надія, ми не відмовимося від наших зусиль», - заявив міністр.

Він заявив, що між Китаєм і Росією існують «нормальні відносини між двома великими країнами», і запевнив, що вони не мають на меті створення альянсу та не направлені проти жодної третьої сторони.

Читайте також: Блінкен заявив Ван Ї, що США занепокоєні підтримкою російської війни з боку Китаю

«Ми виступаємо проти будь-яких спроб звинуватити Китай або перекласти відповідальність за врегулювання ситуації в Україні на Китай, бо Китай провів багато конструктивної роботи і ми продовжуватимемо по-своєму відігравати позитивну роль у цьому врегулюванні», - зазначив Ван.

Як повідомляв Укрінформ, керівник Азійської секції New Geopolitics Research Network Юрій Пойта не вбачає ознак того, що Китай відіграватиме справді конструктивну роль у російсько-українській війні.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-