Безпекові угоди з провідними країнами Європи фіксують новий статус України - Подоляк

Безпекові угоди з провідними країнами Європи фіксують новий статус України - Подоляк

Укрінформ
В Офісі Президента заявляють, що безпекові угоди з провідними державами Європи фіксують новий статус України і засвідчують намір цих країн нарощувати військове виробництво.

Про це сказав в ефірі телемарафону «Єдині новини» радник керівника ОП Михайло Подоляк, передає Укрінформ.

«Ця угода (з провідними європейськими країнами – ред.) фіксує новий юридичний статус України. Ми не самі по собі, ми не десь там. Ми знаходимось фактично серед європейських партнерів як рівний партнер. Так, юридично це так не виглядає, що ми є невід'ємною частиною через членство в ЄС чи НАТО, але фіксація конкретних юридичних дій гарантує від інших країн ті чи інші умови забезпечення нас воєнною технікою певного зразка на певну суму. Це важливо, бо тоді ми можемо на цю зброю і на цю допомогу розраховувати», - зазначив Подоляк.

За його словами, безпекові угоди - це питання лідерства європейського рівня. «Європейські лідери усвідомлюють, що вони припустилися певних помилок стосовно того, що не враховували агресивні амбіції РФ, скорочували власні військові виробництва, скорочували видатки на свої армії. Сьогодні вони це розуміють і починають себе переформатовувати», - пояснив радник керівника ОП.

Читайте також: Україна й Італія провели черговий раунд переговорів про гарантії безпеки

І європейські лідери також розуміють, зауважив Подоляк, що єдина країна, яка може дати їм час на підготовку до більшого формату загальної безпеки у Європі – це Україна.

Радник керівника ОП підкреслив, що країни Європи, підписуючи з Україною безпекові угоди, сьогодні демонструють три речі. Перше – фактичну і символічну підтримку України. Друге – вони чітко говорять про те, що будуть нарощувати військове виробництво. І третя складова - ці держави, фіксуючи у юридичному форматі певні відносини з Україною, що веде війну проти Росії, дають зрозуміти, Росія не є більше країною, з якою можна мати партнерські чи бізнес-відносини.

Крім цього, зазначив Подоляк, безпекові угоди з Великою Британією, Німеччиною, а невдовзі і з Францією будуть взірцевими для інших країн.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський і Федеральний канцлер Олаф Шольц 16 лютого підписали безпекову угоду між Україною та Німеччиною.

Двостороння угода діє протягом десяти років з моменту її підписання та чітко закріплює конкретні компоненти безпекових зобов'язань, які Німеччина надала Україні. Зокрема, документ визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці – військової, політичної, фінансової та гуманітарної.

Читайте також: Виробництво озброєнь та угода про безпеку: Зеленський і Штайнмаєр зустрілися в Берліні

В угоді зафіксовано, що у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на загальну суму понад 7 млрд євро, що значно посилить українську армію. ФРН продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії документа.

Крім того, Німеччина продовжуватиме роботу в Коаліції зі створення трибуналу щодо злочину агресії проти України для забезпечення ефективної відповідальності.

12 січня безпекову угоду підписали Президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Очікується, що сьогодні аналогічну угоду буде підписано і з Францією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-