Ознак, що Китай відіграватиме конструктивну роль у війні РФ проти України, немає - експерт

Ознак, що Китай відіграватиме конструктивну роль у війні РФ проти України, немає - експерт

Укрінформ
Керівник Азійської секції New Geopolitics Research Network Юрій Пойта не бачить ознак того, що Китай відіграватиме справді конструктивну роль у російсько-українській війні.

Про це він заявив у п'ятницю під час круглого столу в Укрінформі на тему «Україна для Глобального Півдня».

«Якихось ознак того, що Китай буде відігравати справді конструктивну роль (у російсько-українській війні – ред.) немає. Його позиція, на жаль, дуже близька до російської», - зазначив Пойта.

Він констатував, що після двох років повномасштабної війни між Росією і Україною наразі можна зробити висновок, що більшість зусиль української сторони стосовно залучення Китаю на свій бік у російсько-українській війні з тих або інших причин зазнали невдачі.

«Я думаю, що це навіть не з вини України», - зауважив керівник Азійської секції New Geopolitics Research Network.

Він нагадав, що, зокрема, зазнала невдачі ініціатива залучення Китаю як гаранта безпеки України, не дали ніяких результатів зусилля української сторони, щоб Китай «натиснув» на Росію задля припинення вторгнення, а також стосовно того, щоб КНР відігравала серйозну роль у створенні та підтриманні функціонування «зернового коридору». Залишилися безрезультатними намагання залучити Китай до вирішення питання ядерної безпеки і деокупації ЗАЕС та повернення викрадених Росією дітей.

Читайте також: Блінкен і глава МЗС Китаю проведуть переговори у Мюнхені

«Є навіть деякі ознаки погіршення китайської позиції, якщо ми подивимося навіть не на заяви китайської сторони, а на компоненти, які ми знаходимо в російському озброєнні… І Китай наразі відіграє дуже важливу роль для Росії у плані економічної та фінансової допомоги, дипломатичної підтримки, а також технологічної - ми це можемо спостерігати і в збільшенні ролі Китаю у виробництві, у тому числі, російського озброєння. Ситуація дуже, скажімо так, песимістична», - констатував Пойта.

Як повідомлялося, постійний представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь заявив, що США мають припинити постачання зброї Україні. За його словами, західні союзники повинні «надати можливість дипломатичним зусиллям спрацювати». Крім того, представник КНР закликав до реалізації нової Мінської угоди, досягнутої між Росією та Україною у 2014 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-