Експерт: Україна має пояснити країнам Глобального Півдня, що Росія - колоніаліст

Експерт: Україна має пояснити країнам Глобального Півдня, що Росія - колоніаліст

Укрінформ
Україна має пояснити країнам Глобального Півдня, що розуміє їх проблеми як постколоніальних держав, оскільки сама перебувала у таких стосунках з Росією-колоніалістом, а тому тепер намагається шукати нові шляхи світоустрою і справедливого розподілу економічних ресурсів.

Про це заявив співзасновник Центру дослідження Африки, керівник дослідницьких програм Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Олійник під час «круглого столу» на тему: «Україна для Глобального Півдня», що відбувся в Укрінформі.

«Головна проблема у тому, що країни Глобального Півдня утримуються від активної підтримки України – це асоціація України із Заходом. Сприйняття України як союзника, залежної держави чи частини впливу США і НАТО викликає у країн Африки несприйняття і дає базу для антизахідної пропаганди Росії. Тому Україна повинна чітко говорити і доносити нашу історію і нашу реальність російсько-українських відносин як постколоніальну, і пояснювати, що Росія нічим не відрізняється своєю практикою і ідеологією від інших країн-колоніалістів», - зазначив Олійник.

За його словами, Україна має розповідати, що ми не є багатою чи успішною державою в минулому, ми є ближче до визначення «колонія», яка так само, як і країни Півдня і частково країни Азії відчувала безпосереднє колоніальне гноблення і економічну залежність, але в нашому випадку від Росії, і лише останні 10 років поступово російський бізнес почав витіснятися з нашої держави.

«Потрібно пояснювати, що Росія намагається не лише знищити нашу націю через якісь історичні передумови, а конкретно розширити свою економічну і політичну зону впливу. Україна має говорити, що ми розуміємо проблеми інших держав, які також були колоніями. На фоні багаторічного задавненого європейського впливу країни Півдня бачать зараз вплив Росії якимось меншим злом. А ми маємо їм пояснити, що присутність Росії в Африці також несе колоніальний характер і не несе процвітання цим державам», - підкреслив Олійник.

Крім цього, додав він, Україна має активно показувати і пояснювати, що ми шукаємо альтернативний шлях зміни світоустрою, який має збалансувати економічні протиріччя і дозволити утвердитись безпековому фактору. «Цей новий світоустрій має бути збалансований і справедливий не лише у безпековій сфері і сфері суверенітету, але й більш справедливий щодо розподілу світових ресурсів», - сказав експерт.

Він пояснив, що Росія знайшла зараз такий шлях, коли можна бути вигідною одним силам і невигідною іншим. І це важка ситуація, з якою нам слід справлятися.

«Загальна лінія Росії - це мобілізація антизахідних сил. І це є одним з головних питань, чому багато держав утримуються від активної підтримки України, займають більш нейтральну позицію. Це не питання підтримки російської агресії, але вони утримуються від конкретних вимог до Росії. І це особливо видно по країнах Африки, які відчували тиск західних держав», - зазначив Олійник.

Читайте також: Єрмак обговорив із радником президента ПАР підготовку до Саміту миру

Крім цього, зауважив він, країни Африки мають залежність від Росії у питаннях постачання продовольства і добрив, ця залежність викликає упередженість щодо засудження Росії.

На думку експерта, це питання треба вирішувати через залучення західних держав, які мають показати більш чітку свою участь щодо заміни і налагодження шляхів постачання продовольства до країн Півдня, які б запобігали проблемі ринку зерна і добрив.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський неодноразово заявляв про важливість залучення країн Глобального Півдня до реалізації Української формули миру, що забезпечить реальну політичну та економічну ізоляцію Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-