Підтримка України є справою безпеки для Європи і США - Столтенберг

Підтримка України є справою безпеки для Європи і США - Столтенберг

Укрінформ
Продовження сталої підтримки для України західними союзниками не є благодійністю, це внесок у безпеку як Європи, так і Сполучених Штатів.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі радників з національної безпеки країн Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«На нашій сьогоднішній зустрічі союзники по НАТО обговорили підготовку до Вашингтонського саміту у липні, включаючи Україну, стримування й оборону, та зростаючі виклики, що надходять від Китаю… Союзники підтвердили підтримку для України. Це не благодійність. Це в інтересах нашої безпеки. Російська перемога могла б послабити нас і посилити не лише Москву, але також Китай, Іран та Північну Корею. Тож це справа європейської безпеки, і це справа американської безпеки», - наголосив генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що витрачаючи лише частину військових бюджетів, союзники по НАТО допомогли Україні знищити значну частину бойових спроможностей Росії. Крім того, така взаємна допомога союзників стала взірцем трансатлантичного розподілу оборонного навантаження.

«Як Європа, так і Північна Америка роблять критично важливий внесок у збереження свободи в Україні. Минулого тижня у Вашингтоні я чув потужну підтримку для України від лідерів Конгресу, - як від республіканців, так і від демократів. У Вашингтоні тривають дебати навколо фінансування кількох важливих пріоритетів. Життєво важливим є, щоб Конгрес Сполучених Штатів погодився з продовженням підтримки України у найближчому майбутньому. Я також розраховую, що всі союзники будуть дотримуватися своїх зобов’язань», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Генсек НАТО: Росія й Іран демонструють, як зближуються авторитарні режими

Він зауважив, що під час майбутнього саміту союзники продемонструють готовність надалі зміцнювати систему стримування й оборони Альянсу, включаючи забезпечення оновлених планів оборони та інвестиції у збільшення військових спроможностей, у зміцнення трансатлантичної промислової бази у сфері оборони тощо.

За словами Столтенберга, в період із липня минулого року НАТО погодило з промисловістю контракти з виробництва боєприпасів на суму 10 мільярдів доларів США, включаючи 5,5 мільярда доларів на замовлення ще 1000 одиниць ракет протиповітряної оборони Patriot. Такі зусилля також сприятимуть розвитку європейського військово-промислового комплексу.

«Світ стає дедалі більш небезпечним, але НАТО стає сильнішим, із більшою кількістю сил, з підвищеною готовністю та із зростанням інвестицій в оборону. Ми ніколи не можемо сприймати мир як даність», - додав керівник Альянсу.

При цьому він зауважив, що попри складну геополітичну ситуацію, НАТО не бачить негайних загроз для будь-якої країни-союзниці.

Читайте також: На певному етапі було б добре запросити Україну стати повноцінним членом НАТО - Столтенберг

Як повідомлялося, від початку російської війни проти України НАТО та країни-союзниці надають Україні суттєву політичну та практичну військову допомогу, включаючи постачання необхідної зброї, боєприпасів, запасних частин та іншого військового обладнання. Головним координаційним інструментом для таких зусиль є Контактна група з оборони України (Рамштайн), наступна зустріч якої відбудеться 14 лютого за лідерства США та за участі понад 50-ти країн Альянсу та країн-партнерів.

15 лютого продовження допомоги Україні буде однією з тем для обговорення на зустрічі міністрів оборони країн НАТО.

Фото: gdpr-info.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-