Україна може подати в суд ООН позови проти Росії ще по двох конвенціях - правозахисник

Україна може подати в суд ООН позови проти Росії ще по двох конвенціях - правозахисник

Укрінформ
Україна може розраховувати на компенсації від Росії у позові до Міжнародного суду ООН у справі про геноцид, а також подати іще два позови стосовно дотримання РФ Конвенції проти катування і Конвенції проти насильницьких зникнень, у яких вимагати відшкодування.

Про це повідомив правозахисник, програмний директор Центру громадянських свобод Володимир Яворський під час брифінгу на тему: "Рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії: перемога чи поразка?" у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«У Міжнародному суді ООН буде розглядатися справа по геноциду, потім буде розглядатися справа у ЄСПЛ і у них будуть розміри компенсацій.

Є ще дві конвенції, по яких Україна може подати додатково позови проти Росії і вимагати репарацій, це Конвенція проти катування і Конвенція проти насильницьких зникнень. Україна не подала позови по цих конвенціях, але могла б це зробити», - сказав Яворський, відповідаючи на запитання, у яких міжнародних позовах Україна може очікувати на компенсації від РФ.

Крім того, Яворський вважає, що Україна може подати до Міжнародного суду ООН додатковий позов, який буде базуватися на нових епізодах, стосовно порушення РФ Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації і так само вимагати грошової компенсації.

Читайте також: Суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі України проти Росії щодо «геноциду»

Водночас, на думку Яворського, основний об’єм компенсації Україна може отримати від РФ за підсумком роботи Спецтрибуналу щодо злочину агресії, який планується створити.

Як повідомлялося, 31 січня Міжнародний суд ООН визнав, що Росія порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму і Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Водночас Міжнародний суд ООН погодився лише з кількома вимогами України, по одній на кожну конвенцію, а більшість — відхилив.

Україна в позові вимагала компенсацій та відшкодування моральної шкоди, але суд їх відхилив.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-