У МЗС хочуть повернення українців з-за кордону, але адмінрішень не розглядають

У МЗС хочуть повернення українців з-за кордону, але адмінрішень не розглядають

Укрінформ
Україні треба концептуально разом з партнерами подумати, як можна в рамках відновлення країни повертати на Батьківщину наших співвітчизників, не застосовуючи для цього адміністративних рішень.

Про це заявив державний секретар Міністерства закордонних справ України Олександр Баньков у виступі на ІІІ Форумі з відновлення Житомирщини, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зауважив, що, на його думку, ключовим питанням для економічного зростання країни є відновлення саме людського капіталу України, значна частина якого перебуває за кордоном.

«Це те, над чим нам усім разом потрібно працювати з партнерами, тому що в цьому є як серйозні виклики, так і переваги, адже сьогодні українці, які певною мірою інтегруються в європейські, і не тільки, країни, накопичують той досвід і знання, які будуть дуже потрібні для повоєнного відновлення України і зараз», - сказав держсекретар МЗС.

Читайте також: Польща планує продовжити легальність перебування українських біженців до 30 червня

У цьому контексті Баньков поінформував, що під час нещодавніх контактів з німецькими колегами щодо підготовки майбутньої Конференції з відновлення в Берліні, йшлося також про те, яким чином українці, яких зараз у Німеччині дуже багато, можуть стати тією рушійною силою, яка допоможе зрештою і німецькому бізнесу розвивати проєкти відновлення, співпраці та інвестиції в Україні. 

«Це та ключова задача, над якою ми працюємо станом на сьогодні. Це не прості рішення. Цей шлях потрібно пройти і концептуально подумати над тим, яким чином спільно з партнерами ми можемо залучати і повертати людей. Звичайно, ніякі адміністративні рішення точно не розглядаються», - запевнив дипломат. 

Дипломат поінформував, що відмінністю Конференції з відновлення у Берліні від попередньої в Лондоні буде більший акцент на регіональній співпраці, муніципалітетах, регіонах, громадах. 

«Тобто у фокусі будуть потреби людей», - сказав Баньков.

Читайте також: Німеччина не висилатиме українських чоловіків - депутат Бундестагу

Насамкінець він ще раз підкреслив, що нам потрібен цей людський капітал, бо «він є ключовим для будь-якого економічного відновлення і загалом трансформації України». 

Як повідомляв Укрінформ, третя конференція з відновлення України відбудеться в Берліні 11-12 червня 2024 року. Перша така конференція відбулась у Лугано (Швейцарії) в липні 2022 року, друга - в Лондоні (Велика Британія) у червні 2023 року.

5 лютого в Житомирі проходить ІІІ Форум з відновлення Житомирщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-