Кориневич: Будемо доводити у Міжнародному суді ООН брехливість заяв Росії про «геноцид»

Кориневич: Будемо доводити у Міжнародному суді ООН брехливість заяв Росії про «геноцид»

Відео
Укрінформ
Посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич заявив, що Україна буде доводити у Міжнародному суді ООН, що РФ бреше, коли говорить про «геноцид».

Про це він сказав у розмові з журналістами після оголошення рішення Суду, який визнав свою юрисдикцію у цій справі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це рішення по юрисдикції означає, що Суд буде досліджувати те питання, чи вчинила Україна цей нібито геноцид, про який казала РФ і який став підтекстом для повномасштабного вторгнення. Ми будемо доводити у Суді.., що не було ніякого геноциду, звичайно, і РФ брехала і бреше, коли говорить, в тому числі (це лунає) у заявах президента РФ, про якийсь міфічний геноцид», - сказав дипломат.

На думку Кориневича, також дуже важливо, що наказ про тимчасові заходи залишається в силі. «І це означає, що РФ залишається під прямим зобов'язанням негайно зупинити всі військові дії на території України», - додав він.

Читайте також: Суд ООН уперше визнав Росію порушником міжнародного права - Кориневич

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі України проти РФ щодо «геноциду».

Зокрема, Міжнародний суд ООН визнає, що він має юрисдикцію розглядати запит України про те, що вона не порушувала своїх зобов’язань за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, і що цей запит є прийнятним.

Суд дійшов висновку, що він має юрисдикцію на підставі статті IX Конвенції про геноцид розглядати подання (b) у пункті 178 Меморандуму України, відповідно до якого Україна просить Суд «винести рішення та заявити, що немає достовірних доказів того, що Україна несе відповідальність за вчинення геноциду з порушенням Конвенції про геноцид у Донецькій та Луганській областях України», і що це твердження є прийнятним.

16 березня 2022 року Міжнародний суд ООН оголосив рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі «Україна проти Росії» щодо геноциду. Мова про звинувачення у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. Відповідно до рішення суду, Росія має негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом.

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо «спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-