Суд ООН уперше визнав Росію порушником міжнародного права - Кориневич

Суд ООН уперше визнав Росію порушником міжнародного права - Кориневич

Укрінформ
Уперше в історії Російська Федерація була визнана Міжнародним судом ООН - найвищим судом світу - порушником міжнародного права.

На цьому наголосив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич у розмові з журналістами після оголошення рішення Суду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Це перше рішення зафіксувало, що РФ порушила міжнародне право, зокрема зобов'язання за Міжнародною конвенцією про запобігання фінансування тероризму і Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Відповідно вперше в історії Російська Федерація була визнана цим Судом - найвищим судом світу - порушником міжнародного права”, - сказав Кориневич.

Як він уточнив, Міжнародний суд ООН встановив, що РФ порушила Міжнародну конвенцію про запобігання фінансування тероризму, не провівши розслідування ймовірних фактів фінансування тероризму щодо подій на території східних областей України. Також Суд встановив, що РФ порушила Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, у частині того, що РФ "знищила в Криму освіту і навчання українською мовою і з 2014 року українська мова є недоступною”, заявив посол з особливих доручень МЗС.

Таким чином, наголосив він, тепер Росія є порушником міжнародного права не лише у політичних заявах і твердженнях на різних політичних майданчиках, а в юридично обовʼязковому рішенні Міжнародного суду ООН.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН 31 січня оголосив рішення у справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Суд, зокрема, заявив, що Росія не виконала своїх зобов’язань щодо розслідування випадків фінансування тероризму стосовно осіб, які могли це робити. Таким чином, Міжнародний суд ООН частково визнав Росію винною у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Попри це, суд не призначив компенсацію, як того вимагала Україна.

Крім того, Суд визнав порушенням з боку Москви особливості організації шкільної освіти українською мовою в Криму після 2014 року.

Читайте також: Конвенція про расову дискримінацію: Суд ООН відхилив більшість претензій України до РФ

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Звинувачення, висунуті Росії, включали: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української і кримськотатарської мов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-