Держави ЄС наближаються до спільного розуміння принципів роботи Фонду підтримки України - Ченцов

Держави ЄС наближаються до спільного розуміння принципів роботи Фонду підтримки України - Ченцов

Укрінформ
Держави-члени ЄС наближаються до спільного розуміння принципів роботи і наповнення Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру.

Про це заявив представник України при ЄС Всеволод Ченцов на онлайн-брифінгу на тему: «Схвалення пакету допомоги для України від ЄС та подальші кроки для підтримки країни» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Це питання (щодо створення Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру - ред.) вчора (на засіданні Євроради - ред.) також обговорювалося. Ще немає зафіксованих сум, які держави-члени вже погодилися б виділити для наповнення цього фонду, але, по суті, вже формується процес, що цьому фонду бути... Що є предметом дискусій на сьогодні? Німеччина, зокрема, ініціювала перемовини, щоб двостороння допомога, яка надається державами-членами ЄС Україні, також враховувалася як їхній внесок в цей фонд повністю чи частково", - сказав Ченцов.

За його словами, вчорашні переговори продемонстрували, що держави-члени в принципі наближаються до спільного розуміння, як цей фонд має працювати.

Посол України зауважив, що, окрім Німеччини, є також інші країни, які сьогодні поділяють запропоновану нею логіку.

"Але, я повторюю, всі розуміють, що має бути знайдений певний баланс... Логіка полягає в тому, щоб держави, які можуть платити більше, робили це, а держави ЄС, які потребують фінансової підтримки, могли нею скористатися, але водночас використали свої виробничі потужності в даному випадку для допомоги Україні. Тому тут ідеться про збереження національних інтересів кожної країни, але також про досягнення результату, тобто ефективної допомоги Україні", - резюмував Ченцов.

Читайте також: €50 мільярдів для України: посол при ЄС розповів, яким буде контроль за грошима

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі закликав лідерів ЄС до єдності у створенні Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру, з наданням щорічно не менше €5 млрд упродовж чотирьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-