Рішення ЄС щодо €50 мільярдів є сигналом для РФ, що їй не вдасться зірвати підтримку України - експерт

Рішення ЄС щодо €50 мільярдів є сигналом для РФ, що їй не вдасться зірвати підтримку України - експерт

Укрінформ
Рішення глав усіх 27 країн-членів ЄС щодо створення Українського фонду на €50 мільярдів є сигналом для Росії, що їй не вдасться зірвати підтримку України; для США, які досі не змогли ухвалити нового пакету допомоги, а також для міжнародних інвесторів.

Про це розповів у коментарі Укрінформу професор Школи Менеджменту Західного резервного університету Кейса (Клівленд, США), ректор-засновник Американського університету в Києві Роман Шеремета.

«Перш за все те, що Європейський Союз спромігся надати €50 млрд, не зважаючи на блокування Угорщини. Це, передусім, дуже серйозний сигнал для Росії те, що Європа підтримуватиме Україну попри все», - підкреслив Шеремета.

По-друге, за його словами, рішення ЄС відіграє суттєву роль для України, яка тепер зможе забезпечувати пенсії, зарплати й інші соціальні виплати. Експерт у цьому зв’язку підкреслив, що основна частина європейської допомоги, як правило, йде саме на соціальну складову.

Й, по-третє, це стало практичним прикладом для Сполучених Штатів, де новий пакет допомоги на понад $60 млрд залишається заблокованим у Конгресі. Адже рішення, яке ухвалив Європейських Союз, створює додатковий меседж, що США мають ухвалити допомогу зі свого боку якомога швидше, наголосив Шеремета.

Читайте також: Президент: Важливо, щоб перші два транші допомоги ЄС становили €18 мільядів на рік

Крім того, за його словами, рішення ЄС також має сприяти покращенню інвестиційного клімату в Україні, оскільки це показує, що українська економіка залишатиметься стабільною впродовж наступних років. Але і зараз ВВП України показує приріст попри війну, країна відновлюється, тож зовнішня допомога – це також меседж для зовнішніх інвесторів заходити в Україну .

Як повідомляв Укрінформ, у четвер в Брюсселі відбулася спеціальна зустріч Європейської Ради. Глави держав та урядів всіх 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення щодо створення в рамках багаторічного бюджету ЄС так званого Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро. Кошти спрямовуватимуться на негайну фінансову підтримку дієздатності Української держави, а також на відновлення та відбудову країни впродовж наступних чотирьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-