Російська війна проти України є найбільшою загрозою для Європи - Боррель

Російська війна проти України є найбільшою загрозою для Європи - Боррель

Укрінформ
Неспровокована та невиправдана війна, яку Росія веде проти України, є найбільшою загрозою для європейської безпеки. Країни ЄС мають збільшити фінансову та військову допомогу для України, бо, якщо вони цього не зроблять, їм доведеться заплатити набагато вищу ціну.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком спеціальної Європейської ради заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні лідери зосередять увагу на українському питанні. Я хочу підкреслити, що російська війна проти України є найбільшою загрозою для європейської безпеки. Вже майже два роки, як Росія розпочала цю невиправдану війну проти України, намагаючись зруйнувати та розірвати її на частини, і вона продовжує це робити. Ми можемо і ми маємо зробити більше для підтримки України. Я повторюю – це найбільша загроза для європейської безпеки. Якщо ми не зробимо це, ми платитимемо вищу ціну», - наголосив Високий представник ЄС.

Він зазначив, що має намір поінформувати європейських лідерів про ситуацію на полі бою в Україні та представити пропозицію збільшити військову допомогу Україні за рахунок створення окремого фонду допомоги в рамках Європейського фонду миру.

«Я закликатиму їх досягти згоди якомога швидше, тому що більше не залишилося часу. Ми маємо протягом наступного місяця збільшити нашу військову допомогу для України. Ми робили це з поставками боєприпасів, але все ще недостатньо. Більше має бути зроблено. Ми маємо робити це із усвідомленням невідкладності. Я сподіваюся, що отримаю мандат на подальші дії, щоб завершувати цю війну, щоб надалі підтримувати Україну, - так довго, як це буде необхідним, - але робити це терміново», - додав Жозеп Боррель.

Читайте також: Лідери ЄС обговорять постачання мільйона снарядів для України - прем'єрка Естонії

Відповідаючи на запитання журналістів про те, яким чином лідери країн ЄС можуть досягти консенсусу навколо допомоги для України, враховуючи опозицію Угорщини, Жозеп Боррель зазначив, що Угорщина не підтримує цей фінансовий план, але й не заперечує його.

«Є варіант, коли одна із країн-членів, Угорщина, наприклад, говорить, що не хоче брати участь, але не буде заперечувати. Тож, одна річ, - не брати участь, інша – чинити спротив. На цей час ніхто проти цього рішення не виступає…. Угорщина не заперечує», - сказав Жозеп Боррель.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається спеціальна зустріч Європейської ради, яка, зокрема, розгляне створення Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-