Огризко: Жителі історично населених українцями територій РФ після перемоги можуть приєднатися до України

Огризко: Жителі історично населених українцями територій РФ після перемоги можуть приєднатися до України

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ, кандидат історичних наук Володимир Огризко не виключив, що жителі історично населених українцями територій Російської Федерації після перемоги України зможуть у плані самовизначення виявити бажання приєднатися до території материнської України.

Таку думку дипломат висловив під час виступу на круглому столі в Укрінформі на тему: "Соборність України: історія та виклики сьогодення. Вплив Четвертого Універсалу УЦР УНР на процеси державотворення України".

Колишній очільник МЗС нагадав, що Президент Зеленський сьогодні видав Указ про історично населені українцями території Російської Федерації.

«Сьогодні справді Російська Федерація існує в тих кордонах, у яких вона існує. Але давайте подумаємо і про певні перспективи: де гарантія того, що завтра, післязавтра, через рік, через два це утворення, яке називається Російська Федерація, існуватиме далі? Цілком можливо, що після нашої перемоги, коли це станеться, населення цих перелічених ( в Указі – Ред.) територій у плані самовизначення – а принцип самовизначення націй і народів ніхто не відміняв – захоче приєднатися до території материнської України», - сказав Огризко.

Він зауважив, що ця тема «у якийсь момент може відкритися».

«Я думаю, що наші героїчні Збройні сили нам у цьому допоможуть», - зазначив колишній очільник МЗС.

Читайте також: День Злуки: чи вивчили ми уроки першої Української революції

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Російської Федерації. У ньому глава держави доручив Кабінету міністрів України розробити із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, вчених, громадськості та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Російській Федерації, у тому числі на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-