Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Росії

Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Росії

Доповнено
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Російської Федерації

Про це він повідомив у своєму вітанні з нагоди Дня соборності, передає Укрінформ.

«Сьогодні ми маємо робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію. Заради цієї мети сьогодні мною підписано указ «Про історично населені українцями території Російської Федерації»», - сказав Президент.

За його словами, це повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього.

Президент України Володимир Зеленський доручив уряду розробити і внести на розгляд РНБО план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Росії, зокрема на історично населених ними землях.

Про це йдеться у відповідному указі глави держави №17/2024 "Про історично населені українцями території Російської Федерації", оприлюдненому на сайті Президента.

Згідно з документом, Кабінет міністрів має розробити із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, вчених, громадськості та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Російській Федерації, зокрема на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації).

Читайте також: Зеленський подає до Ради законопроєкт про множинне громадянство

Цей план дій повинен передбачати збір та вивчення фактів і свідчень про злочини, вчинені проти українців, які проживають чи проживали на територіях Росії, історично населених етнічними українцями, про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації щодо українців, відновлення та збереження історичної пам’яті. Для вивчення усіх цих питань передбачається створення спеціального центру.

Крім цього, план дій, який має розробити уряд, повинен передбачати активізацію роботи з протидії дезінформації та пропаганді Російської Федерації щодо історії та сьогодення українців в Росії та всіх поневолених нею народів. До відповідної роботи з розвінчування російських міфів про Україну мають бути залучені вітчизняні і зарубіжні вчені, експерти, представники української громадськості за кордоном та організації закордонних українців.

Уряд також має передбачити у плані спільну з Національною академією наук підготовку і поширення в Україні та світі матеріалів про понад тисячолітню історію українського державотворення, історичні зв’язки земель, населених етнічними українцями, з українськими національними державними утвореннями у різні історичні періоди та висвітлення у навчальних програмах і підручниках для закладів освіти правдивої історії етнічних українців на історично населених ними землях у межах Російської Федерації.

Згідно з указом, Міністерству закордонних справ України доручено забезпечити врахування положень цього документа під час розробки комплексної стратегії взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою.

В указі зазначається, що цей документ підписано, зважаючи на те, що Росія впродовж століть систематично вчиняла і продовжує вчиняти дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, пригноблення українців, порушення їхніх прав і свобод, у тому числі на історично населених ними землях на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації.

Крім цього, наголошується на необхідності дотримання Російською Федерацією міжнародних зобов’язань щодо забезпечення українцям, які проживають на її територіях, у тому числі історично населених етнічними українцями, прав на отримання освіти українською мовою та її вільне використання, громадянських, соціальних, культурних і релігійних прав, доступу до україномовних засобів масової інформації, права на мирне зібрання.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, відзначають День Соборності.

Читайте також: День Злуки: чи вивчили ми уроки першої Української революції

Президент України Володимир Зеленський, вітаючи українських громадян з Днем Соборності, повідомив, що подає до Верховної Ради законопроєкт, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-