В Україні відзначають День Соборності

В Україні відзначають День Соборності

Оновлено
Укрінформ
В Україні сьогодні відзначають День Соборності

Як передає Укрінформ, День Соборності щороку відзначається 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

24 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної Ради УРСР ухвалено Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав УНР та ЗУНР, що постали на уламках російської й Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу.

Читайте також: У Нацопері відбувся концерт до Дня Соборності

У тексті Акта Злуки утверджувалось: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Однак тоді об’єднання України відбулося суто символічно: вже через кілька тижнів після проголошення Акта злуки більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехо-Словаччина – Закарпаття.

На Софійській площі відбулася акція до Дня Соборності / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час – автономній республіці Чехо-Словаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація місцевого населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

Проявом єдності та волі українського народу до свободи став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки, коли мільйони українців від Києва до Львова узялись за руки, відзначаючи День Соборності.

Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювались неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу, а День Соборності відзначається на державному рівні щорічно.

Читайте також: День Злуки: чи вивчили ми уроки першої Української революції

Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. Нині, коли Російська федерація знову прагне знищити українську державність і окупувати нашу землю, соборність є передумовою успіху нашого опору зовнішній агресії.

***

Українці 24 лютого 2022 року показали, що соборність і самостійність є для нашого народу не декларативними, а справжніми цінностями, наголосив Президент Володимир Зеленський у привітанні з нагоди Дня Соборності, записаному на Софійській площі, де 105 років тому було проголошено Акт злуки двох частин України.

"Рівно 105 років тому саме тут, на Софійській площі у Києві, були проголошені такі рядки: «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України». Це слова з Акта злуки, який об’єднав українські землі по обидва береги Дніпра в єдину державу. І з цієї нагоди сьогодні ми відзначаємо День Соборності України", - сказав Президент.

За його словами, щороку 22 січня ми завжди згадували про два ключові уроки тих часів, два дороговкази для всіх поколінь української нації: щоб здобути власну державність, треба боротися, щоб її вберегти, потрібно єднатись.

Відео: Офіс Президента

"І настав день, коли всім нам випало довести: ці обидва уроки засвоєно. Всі українці знають цей день. Згадуючи його, можна не називати рік, достатньо числа й місяця. Це 24 лютого. Коли ми показали, що соборність і самостійність України для нас справжні, а не декларативні цінності. І ми не віддали свою державу, а з першого дня війни довели: відсіч повномасштабній агресії ворога дає повномасштабна єдність народу. Не символічно, не епізодично, не на словах, а на фронтах – на всіх напрямках бойових дій проти неволі. В усіх формах битви за збереження України. Соборної, самостійної, сильної", - наголосив глава держави.

З нагоди Дня Соборності України від Президента України Володимира Зеленського встановили кошик квітів до пам’ятного хреста на Алеї Героїв Небесної сотні в Києві.

Також у роковини трагічної загибелі учасників Євромайдану Сергія Нігояна і Михайла Жизневського від глави держави було покладено квіти до місць їхньої загибелі на вулиці Грушевського в Києві.

Фото: ОП

***

Українцям сьогодні важливо памʼятати про силу в єдності, заявив у День Соборності Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

За словами Стефанчука, це день, коли у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, день, коли століттями розірваний український народ возʼєднався на своїй землі.

"Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України", — саме так було проголошено понад сто років тому в Універсалі. Понад 100 років тому, на жаль, єдність була втрачена, а Україна — розділена", - наголосив він.

На переконання Голови Верховної Ради, "це той урок історії, який мають засвоїти всі покоління українців. Засвоїти, аби не помилятися. Бо сьогодні так само пишеться наша історія".

"Сьогодні, крізь століття, ми бʼємося за те, аби український народ жив на своїй землі. І сьогодні так важливо памʼятати про нашу силу. Силу у єдності. Єдності у кожному куточку України, у кожному місті й у кожному домі. Єдності, яка стала нашим щитом, коли ворог ступив на нашу землю. Єдності, яка допомагає нам щоранку казати: "Ми вистоїмо", - зазначив Стефанчук.

Він підкреслив: "Ми неодмінно вистоїмо! Адже ми всі прагнемо жити у країні, імʼя якій Україна! Ми всі прагнемо зберегти свою ідентичність! І ми всі розуміємо, що ми вільні вибирати, і наш вибір — сильна, незалежна й суверенна Україна!".

***

Єдність є запорукою успішного протистояння російському ворогу, заявив своєю чергою Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами очільника уряду, цього дня "ми згадуємо дві знакові події, які відбулися з різницею в рік. Проголошення незалежності Української Народної Республіки та Акт Злуки УНР і ЗУНР. Коли Україна, розділена двома імперіями, нарешті об'єдналася".

Як підкреслив Шмигаль, "єдність — це наша зброя та наша сила. Сьогодні саме єдність є запорукою успішного протистояння російському ворогу".

"Ми є і ми завжди будемо єдиними та згуртованими заради нашого майбутнього, заради незалежної, неподільної та соборної України", - наголосив голова уряду.

***

У Міністерстві закордонних справ заявили, що Україна у протистоянні збройній агресії Росії захищає єдність і неподільність нашої держави в її міжнародно визнаних кордонах.

«Єдність і неподільність України в її міжнародно визнаних кордонах, консолідованість всесвітньої української спільноти у боротьбі за незалежність та європейське майбутнє України є і залишатимуться одними із основних пріоритетів в діяльності українського зовнішньополітичного відомства. Саме ці цінності Україна захищає сьогодні у протистоянні збройній агресії Росії проти нашої країни», - зазначили у міністерстві.

У МЗС додали, що консолідація зусиль усіх українців є найпотужнішою зброєю, що гарантує нашу невідворотну перемогу та відновлення територіальної цілісності.

***

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Фейсбуці написав, що українські воїни нині б'ються за свободу і незалежність держави, і сьогодні ланцюг соборності - це лінія фронту.

За його словами, українські солдати, матроси, сержанти й офіцери як ніхто знають ціну кожного клаптика української землі, бо саме український воїн сьогодні б'ється за те, щоб Україна була соборною та незалежною.

"У 1990 році тисячі українців створили живий ланцюг соборності, об'єднавши країну, і показали світу своє прагнення до свободи. Сьогодні ланцюг соборності - це лінія фронту, на якій тисячі українських солдатів об'єдналися в битві за Незалежність та Свободу. І ми знаємо, що з нашими воїнами бореться вся Україна. Наша єдність - наша зброя», - наголосив Залужний.

***

Посол США в Україні Бріджит Брінк привітала українців із Днем Соборності і запевнила у підтримці з боку Сполучених Штатів.

«Для українців єдність – це не просто поняття; це втілення рішучості всупереч неможливим труднощам, які знову й знову постають упродовж вашої історії. Зараз ви об’єднані перед лицем екзистенційної загрози, захищаючи свою незалежність та загальнолюдські цінності, які поділяють демократії у всьому світі», - зазначила посол США.

Вона додала, що сьогодні день єднання для всіх українців по всій країні – від Луганська до Ужгорода. 

«Як сказав президент Байден: «Америка стоїть на боці свободи сьогодні, завтра і завжди». Америка виступає проти тиранії та гноблення. І Америка з народом України», - запевнила Брінк.

***

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс привітав українців з Днем Соборності і запевнив у підтримці Сполученого Королівства до перемоги України і після неї.

Відеопривітання українською мовою дипломат оприлюднив у соцмережі Х.

«Україна була, є і залишається єдиною і неподільною від вершин Карпат до териконів Донецька, від просторів Полісся до Чорного моря в Криму», - сказав посол Британії.

Він зазначив, що безпекові зобов’язання, які підписали лідери обох країн, є свідченням глибокої дружби.

«Ми і далі стоятимемо у живому ланцюгу з нашими партнерами до перемоги України та після неї», - запевнив Гарріс.

***

Посольство Німеччини в Україні також привітало українців з Днем Соборності і запевнило у незмінності підтримки. Про це йдеться у дописі диппредставництва у соцмережі Х.

«З Днем Соборності, Україно! Цей день нагадує нам про те, наскільки важливе єднання — людей, цілей, дій, аби зберегти свободу і будувати власне незалежне майбутнє. Німеччина незмінно підтримуватиме Україну в боротьбі за це», - зазначається у привітанні.

***

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив з нагоди Дня Соборності України про намір продовжувати усіляку підтримку героїчної української оборони.

“Сьогодні важко здобута незалежність України знову зазнає нападу. Проживаючи ще одну зиму в умовах незаконної та невиправданої загарбницької війни Росії, українці відважно та невтомно продовжують боротися за захист своєї Батьківщини. Боротьба України – це також боротьба за свободу та демократію. Україна залишиться вільною; Україна залишиться незалежною; і Канада продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно”, - сказав Трюдо.

Він наголосив, що у День Соборності “ми вшановуємо відвагу й міць українського народу, а також його незламний дух”. “Зв’язки Канади із Україною глибокі. Ми горді мати найбільшу українську діаспору у західному світі, й пишаємося, що 1,3 млн українських канадців називають Канаду своїм домом. Окрім наших глибоко укорінених зв’язків, ми також поділяємо відданість свободі, демократії та верховенству права”, - зазначив прем’єр-міністр.

Трюдо додав, що в цей день “знову обіцяє підтримувати вільну, незалежну та суверенну Україну”.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Оттаві Канади до цьогорічного Дня соборності України утворять живий ланцюг, який сполучить дві провінції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-