Мобілізація: Лубінець назвав три пункти урядового законопроєкту, які порушують Конституцію

Мобілізація: Лубінець назвав три пункти урядового законопроєкту, які порушують Конституцію

Укрінформ
Додаткові повноваження Територіальних центрів комплектування (ТЦК), які прописані в урядовому законопроєкті про мобілізацію, порушують Конституцію, міжнародні зобов'язання України і права людини.

Про це сказав в інтерв’ю NV Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

"На мій погляд, прямі порушення Конституції стосуються того, що в запропонованій редакції законопроєкту додаються додаткові повноваження ТЦК. Я напряму показав, що ТЦК — це є військові підрозділи. Згідно з нашою Конституцією, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений воєнний статус. Це пряма норма нашої Конституції. Я, наприклад, не зрозумів: якщо у нас всі бачать проблеми по діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, — це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові", - сказав він.

Читайте також: Стефанчук розповів, які зауваження до «мобілізаційного» законопроєкту Рада передала уряду

Друге застереження омбудсмена стосувалося того, що керівник ТЦК своїм рішенням може впливати на те, чи буде громадянин України розпоряджатися своїм майном в повному об'ємі, чи ні.

«Це нонсенс, коли військовий ухвалює рішення, що хтось не може продати свою квартиру. Для цього, знову ж таки, є відповідні органи виконавчої влади. Прописуйте це, якщо ви через цю призму хочете збільшити потік мобілізованих в Україні», - вважає посадовець.

Третє застереження стосувалося осіб з інвалідністю третьої групи. Відповідно до законопроєкту, їх пропонується залучати до війська.

"Всі ми розуміємо, що якщо є запит від вищого військового керівництва на те, що нам треба це робити, то суспільство повинно це підтримувати. Ми ж підтримуємо свою армію, ми підтримуємо свою державу. Ми хочемо вистояти. Отже, ми всі повинні розуміти, що це стосується абсолютно нас усіх. З іншого боку, це треба робити виключно в законний спосіб", - зазначив Лубінець.

Читайте також: Рада ухвалила закон про створення єдиного е-реєстру військовозобов'язаних

Як повідомляв Укрінформ, 25 грудня 2023 року Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378).

Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

11 січня відповідний законопроєкт повернули на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи - Кабінету міністрів. Згодом міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-