Дуда закликає не втомлюватися від війни і продовжувати підтримувати Україну

Дуда закликає не втомлюватися від війни і продовжувати підтримувати Україну

Укрінформ
Польща надає значну підтримку Україні в умовах російської агресії та закликає міжнародну спільноту не припиняти це робити і не втомлюватися від війни.

На цьому наголосив президент Польщі Анджей Дуда під час панельної дискусії «Захищаючи об'єднаний фронт Європи» на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми весь час намагаємося підтримувати Україну і весь час закликаємо міжнародну спільноту, і я вважаю це важливим завданням для себе, не припиняти допомогу для України»,- підкреслив Дуда.

Польський лідер зауважив, що Варшава однією з перших почала надавати військову допомогу Україні і після Польщі всі інші країни почали активніше допомагати Україні.

Дуда нагадав, що за майже два роки війни Польща передала Україні понад 300 танків, зокрема кільканадцять сучасних танків Leopard 2. Він звернув увагу, що Польща була на чолі так званої коаліції з надання Україні сучасних танків.

Польський лідер зауважив, що за своїм економічним, людським і військовим потенціалом Росія набагато сильніша за Україну.

Читайте також: У Гданську відбувся мітинг проти ракетних атак РФ по Україні

«І якщо Україна не лише у змозі вже два роки стримувати чергові хвилі російських наступів і при цьому ще й відбивати захоплені території, то це показує неймовірну рішучість і героїзм України й абсолютно неймовірну волю виживання як народу, як незалежної країни, яка хоче сама вирішувати про своє майбутнє», - наголосив президент РП.

Він підкреслив, що міжнародна підтримка упродовж цього часу дозволяла Україні ефективно захищатися, але ця допомога потрібна й надалі. У цьому контексті він звернув увагу на небезпечне явище втоми від війни у багатьох країнах, якому треба запобігати.

Відповідаючи на запитання щодо майбутніх виборів у США, Дуда підкреслив, що попри те, хто переможе в цьогорічних виборах, фундаментальним питанням залишатиметься необхідність зміцнення євроатлантичних зв’язків. За його словами, Польща дбатиме про якомога кращі відносини із США, незважаючи на те, хто буде при владі у Білому Домі. Він зауважив, що готуючись до Польського головування в ЄС в першій половині 2025 року Варшава серед пріоритетів матиме зміцнення євроатлантичної єдності.

«Ми кажемо: більше Європи у США і США в Європі», - наголосив Дуда, додаючи, що черговими пріоритетами Польщі під час головування будуть розширення ЄС й енергетична безпека.

Читайте також: Дуда запевнив, що Польща й надалі підтримуватиме Україну

Президент Польщі також підкреслив, що, як з’ясувалося, Європа не має достатньо запасів зброї, щоб захищатися від потенційної російської агресії. Відтак країни ЄС повинні поглибити кооперацію в межах Спільноти щодо збільшення виробництва боєприпасів і нових зразків озброєння. Польський лідер підкреслив, що це абсолютно необхідно в умовах загрози російського імперіалізму, а також можливих агресивних дій Китаю щодо Тайваню.

Як повідомлялося, у Давосі 15-19 січня проходить Всесвітній економічний форум, який зібрав впливових політиків, економістів, представників бізнесу та громадськості з усього світу. У ньому бере участь і Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-