Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про лобізм

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про лобізм

Укрінформ
Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт закону про доброчесне лобіювання.

Про це повідомив народний депутат України з парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №10337 була підтримана 309 голосами народних депутатів.

Метою законопроєкту є забезпечення правових засад лобіювання в Україні відповідно до міжнародних практик та стандартів, нормативно-правового регулювання взаємодії посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування із заінтересованими сторонами та суб’єктами лобіювання, встановлення прозорих механізмів забезпечення діяльності суб’єктів лобіювання та посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування, а також механізмів контролю за лобістською діяльністю.

Документом визначаються права та обов’язки суб’єктів лобіювання, методи впливу, правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання.

Також законопроєкт передбачає створення Реєстру прозорості держателем та адміністратором якого є Національне агентство з питань запобігання корупції.

Регламентується також порядок реєстрації у Реєстрі прозорості та винятки з нього.

Передбачається, що доступ до Реєстру прозорості буде відкритим і безкоштовним.

Водночас передбачене звітування суб’єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості.

Окрім того, проєктом закону встановлюються механізми контролю за діяльністю суб’єктів лобіювання шляхом моніторингу дотримання законодавства з питань лобіювання.

Читайте також: Закон про лобізм: посол ЄС очікує на порозуміння між урядом і громадянським суспільством

Очікується, що ухвалення законопроєкту забезпечить врегулювання лобіювання в Україні для оптимального ефективного важеля зниження рівня корупціогенних чинників у процесах планування, розроблення, та прийняття нормативно-правових актів.

Водночас документ сприятиме побудові діалогу між суспільством і державою, врахуванню під час прийняття нормативно-правових актів інтересів громадян, організації громадянського суспільства та бізнесу, забезпечить рівні права громадян, інститутів громадянського суспільства та бізнесу щодо впливу на органи державної влади, їх посадових і службових осіб під час прийняття (участі у прийнятті) ними нормативно-правових актів, а також посилить прозорість та ефективність діяльності органів державної влади, їх посадових і службових осіб, у взаємодії зазначених органів з громадянами, організаціями громадянського суспільства та бізнесу.

Передбачається, що правове регулювання доброчесного лобіювання забезпечить можливість побудувати виховання культури доброчесної влади та справедливого суспільства.

Як повідомляв Укрінформ, голова НАЗК Олександр Новіков наголосив, що закон «Про доброчесне лобіювання» необхідно ухвалити для того, щоб українці бачили впливи, які вчиняються на депутатів усіх рівнів.

Також він повідомив, що у законопроєкті про доброчесне лобіювання не передбачено жодних заходів відповідальності для громадських організацій.

Новіков також акцентував, що від ухвалення та імплементації закону про доброчесне лобіювання прямо залежить шлях України до Європейського Союзу і НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-