Україна, США та союзники провели таємну зустріч щодо мирного плану - Bloomberg

Україна, США та союзники провели таємну зустріч щодо мирного плану - Bloomberg

Укрінформ
Минулого місяця відбулася таємна зустріч між Україною, її союзниками з Групи семи та невеликою групою країн Глобального Півдня, щоб заручитися їхньою підтримкою умов Києва для проведення мирних переговорів з Росією.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела. 

Ця зустріч радників з питань національної безпеки, про яку раніше не розголошувалося, відбулася 16 грудня в Саудівській Аравії. Секретність була частково спрямована на те, щоб країни-учасниці почувалися більш комфортно під час зустрічі. Менший формат дозволив провести більш вільну і відверту дискусію щодо мирної формули України і планів просування цього процесу вперед, а також принципів потенційної взаємодії з Росією в майбутньому, повідомили джерела.

Київ і його союзники по G7 підтвердили свою думку, що справедливий мир повинен поважати територіальну цілісність і суверенітет України, і заявили, що цілі російського президента Путіна не змінилися, що він не демонструє жодних ознак серйозного бажання вести предметні переговори і не поважає попередні домовленості. Союзники чітко заявили, що продовжуватимуть підтримувати Україну, а ЄС і США висловили впевненість у тому, що пакети підтримки будуть узгоджені.

Україна та її союзники запланували наступну зустріч розширеної групи у Швейцарії наступного тижня напередодні Всесвітнього економічного форуму в Давосі і запросили на неї понад 100 країн.

Читайте також: Формула миру: у засіданні робочої групи взяли участь дипломати 43 країн

Київ хоче провести саміт лідерів щодо проєкту на початку цього року і використати його як трамплін для створення плану, заснованого на узгоджених принципах, як основи для будь-яких майбутніх переговорів з Москвою.

Виведення російських військ з території України є ключовим пунктом мирної формули для України. Інші пункти включають повернення депортованих дітей і військовополонених, а також забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки.

Усі учасники дискусії в Ер-Ріяді визнали право України на самозахист і погодилися з необхідністю дотримання ключових принципів Організації Об'єднаних Націй - включаючи повагу до територіальної цілісності держав - і міжнародного права.

Як повідомляв Укрінформ, у середині січня у Швейцарії відбудеться чергова зустріч радників голів держав для обговорення Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Раніше Зеленський зауважив, що питання перемовин із Російською Федерацією на сьогодні не актуальне, і він не бачить запиту Росії щодо цього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-