В Ірані досі офіційно не назвали імена засуджених за збиття літака МАУ - дипломат

В Ірані досі офіційно не назвали імена засуджених за збиття літака МАУ - дипломат

Ексклюзив
Укрінформ
Імена десяти іранських військовослужбовців, засуджених в ІРІ у квітні минулого року за збиття у 2020 році українського пасажирського літака рейсу PS752 авіакомпанії «МАУ», офіційно досі не названі.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив тимчасовий повірений у справах України в Ісламській Республіці Іран Євген Кравченко.

Дипломат зазначив, що, як повідомили іранські ЗМІ у квітні минулого року, друге відділення першого військового суду міста Тегерана оголосило вирок десяти військовослужбовцям у справі про збиття рейсу PS752. За даними ЗМІ, цьому передувало 20 судових засідань, на яких начебто заслуховували сторони обвинувачення та захисту і обвинувачених.

«Згідно з рішенням суду, головного обвинуваченого як основного відповідального за вбивство через необережність осіб, що перебували на борту, засуджено до десяти років позбавлення волі. Офіційно його ім’я не повідомлялося, так само як і імена інших засуджених», - сказав Кравченко.

Читайте також: Українські дипломати вшанували пам’ять жертв авіакатастрофи поблизу Тегерана

Він зауважив, що з самого початку інформація на цю тему не дуже розголошувалася, а в повідомленні про вироки вказувалися обвинувачені різних ланок згідно з іранською юридичною кваліфікацією.

Зокрема, як зазначив дипломат, повідомлялося, що обвинувачених 2-ї та 3-ї ланки (особовий склад системи ТОР М1) засуджено до 1 року; обвинуваченого 4-ї ланки (відповідального системи ТОР М1) терміном на 3 роки; обвинуваченого 5-ї ланки (відповідального за командний пункт системи ТОР М1) - строком на 3 роки; обвинуваченого 6-ї ланки (тодішнього командира 5-ї Тегеранської бази ППО) терміном на 2 роки; обвинуваченого 7-ї ланки (чергового офіцера регіонального центру управління операціями Тегерана) - строком на 2 роки; обвинуваченого 8-ї ланки (тодішнього командувача регіонального центру управління операціями Тегерана) - строком на 1,5 року; обвинуваченого 9-ї ланки (тодішнього командувача зоною ППО Тегерана) - строком на 1 рік; обвинуваченого 10-ї ланки (тодішнього командувача ППО Повітряно-космічних сил КВІР) - строком на 1 рік.

Читайте також: В Ірані 10 військовослужбовців засудили до ув'язнення у справі про збитий літак МАУ

Дипломат додав, що, згідно з повідомленнями іранських ЗМІ, за клопотанням деяких позивачів генеральну військову прокуратуру зобов’язали продовжити розслідування цієї справи і притягнути до відповідальності можливих інших причетних осіб.

Окрім того, повідомлялося також про можливість оскарження попереднього рішення протягом 20 днів з дня оголошення, однак інформації про оскарження не було, резюмував Кравченко.

Як повідомлялось, 8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Усі 176 осіб загинули, серед них одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів). Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Читайте також: Україна подала позов до Міжнародного суду ООН проти Ірану за збиття літака МАУ

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року присвоїв звання Героїв України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» членам екіпажу рейсу PS752.

Суд Ірану у квітні 2023 року ухвалив вироки десяти іранським військовослужбовцям за збитий у 2020 році над Тегераном літак рейсу PS752 Міжнародних авіаліній України.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-