Треба наростити випуск боєприпасів і озброєнь - ексголова Мюнхенської безпекової конференції

Треба наростити випуск боєприпасів і озброєнь - ексголова Мюнхенської безпекової конференції

Укрінформ
Російський очільник не піде на компроміси щонайменше до кінця нового року, а відтак війна буде ще довгою. Партнери України, в тому числі Німеччина, мають готуватися до тривалої підтримки.

Про це в інтерв’ю t-online заявив колишній голова Мюнхенської безпекової конференції, дипломат Вольфганг Ішингер.

«Україна має рахуватися з тим, що Володимир Путін не піде на компроміси доти, доки він може сподіватися на Трампа в Білому домі – принаймні ще 11 місяців до кінця 2024 року. Це стосується і нас: ця війна буде тривати довго! Ми маємо до цього готуватися, в тому числі з огляду на необхідну інтенсифікацію поставок озброєння та боєприпасів», - заявив Ішингер. 

Він нагадав про обіцянку ЄС щодо мільйона артилерійських снарядів та те, що досі Україні не поставлено навіть половини обіцяного. Європа, Берлін повинні почати усвідомлювати, що війна відбувається прямо поруч. У 2024 році, якщо почати з анексії Криму в 2014 році, цій війні буде вже десять років – вона зараз триває стільки ж, скільки дві світові війни ХХ століття, підкреслив експерт.

При цьому шанси переобрання Трампа на посаду президента він оцінює як малоймовірні.

Читайте також: Ексголова Мюнхенської безпекової конференції закликає надати Україні Taurus

Ексголова Мюнхенської безпекової конференції згадав роки, коли він знав Путіна, «з яким можна було досягти хороших результатів», який був партнером Заходу. 

«Путін до 2007 року (коли він виголосив свою відому промову в Мюнхені) був іншим, це була його перша поява в образі Путіна, якого ми знаємо зараз. Його меседж у той час був таким: я хочу і я зроблю так, аби нас сприймали серйозно як світову державу, якщо буде потрібно - я примушу до цього», - зазначив Ішингер. І додав, що саме це і сталося: спочатку в Грузії в 2008 році, потім в Україні в 2014 році, і, нарешті, велика атака в лютому 2022 року з метою підкорити Україну, із сотнями тисяч загиблих і жертв серед цивільного населення.

Ішингер також прокоментував мирні ініціативи Китаю в наступному році. 

«Так. Ми побачимо, що Китай матиме місце за столом майбутніх переговорів щодо війни та миру в Європі та навколо неї. Цього не сталося в 19 і 20 століттях…, але тепер, у 2024 році, Китай захоче бути там, прямо чи опосередковано», - сказав дипломат. 

Він вважає, що Китай має великий політичний та економічний інтерес у тому, щоб ні війна в Україні, ні ситуація на Близькому Сході не вийшли з-під контролю. Отже Китай може виявитися стабілізуючою силою, оскільки йому потрібен доступ до ресурсів, глобальних ринків і морських шляхів. Конкретним прикладом, за словами Ішингера, є те, що «у випадку з Україною Китай показав Путіну червону картку щодо можливого застосування ядерної зброї».

Читайте також: Посол Естонії після ракетної атаки на Київ закликала якнайшвидше озброїти Україну

Експерт виклав своє бачення песимістичного та оптимістичного сценарію на 2024 рік, зауваживши, що «навряд чи ситуація може стати набагато гіршою як усередині країни, так і на міжнародному рівні». Отже перший, це якщо Путін буде правий у своїх розрахунках, що Росія протримається довше, ніж прихильники України; другий – що Путіну все ж не вдасться зробити заплановане та незважаючи на всі труднощі, Захід дотримуватиметься ідеї міжнародного порядку, заснованого на правилах, і що Німеччина та Європейський Союз побачать у «поворотному моменті» можливість для оновлення та реформ і проявити мужність протистояти світу, який став небезпечним.

Як повідомлялось, Ішингер у одному зі своїх нещодавніх інтерв’ю запропонував поставити Росії ультиматум: якщо вона не припинить повітряні атаки на Україну, то Берлін пригрозить негайною передачею Україні ракет Taurus.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-