ВР проситиме партнерів допомогти з даними про полонених українських журналістів

ВР проситиме партнерів допомогти з даними про полонених українських журналістів

Ексклюзив
Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань свободи слова напрацює проєкт постанови, звернення до міжнародних організацій з метою актуалізувати інформацію щодо кількості полонених журналістів із переліком прізвищ, в якому статусі і де саме вони перебувають.

Про це повідомив народний депутат України з парламентської фракції «Голос», голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин в інтерв’ю Укрінформу.

«Наразі нам відомо про щонайменше 25 журналістів, які перебувають у полоні ворога. І це один із найбільших викликів не лише для нашого комітету, але й для усієї України», - зазначив він.

Політик нагадав, що за правилами війни, журналіст має бути особливо захищений міжнародними стандартами, проте, на жаль, Росія не визнає полонених журналістів журналістами, намагається їх подати суспільству як комбатантів.

Водночас країна-терорист не надає інформацію про деяких полонених осіб, зокрема про журналістку Вікторію Рощину.

«Нам узагалі не надають інформацію про те, де ця людина, що з нею. Це проблема, адже ні родичі, ні держава, ні Міжнародний червоний хрест та інші організації не можуть з'ясувати, в якому статусі наразі медійниця», - наголосив Юрчишин.

Голова парламенського комітету запевнив, що питання повернення українців, зокрема і журналістів – в пріоритеті.

Водночас народний депутат відзначив, що завдання є складним в плані вирішення проблеми, «оскільки корінь проблеми не в Україні, а в позиції Російської Федерації».

«Нещодавно я проводив зустріч з керівництвом Національної спілки журналістів, де вони запевнили, що комунікують з міжнародними організаціями, особливо з представниками Європейської федерації журналістів, щоб ті сигналізувати своїм урядам про потребу більш активно включатися у процес визволення українських медійників із російського полону», - підкреслив він.

Юрчишин також розповів, що комітет з питань свободи слова спільно з організацією «Репортери без кордонів», Міжнародною федерацією журналістів, Європейською федерацією журналістів, Радою Європи та ОБСЄ працюватиме над порушенням питання визволення українських журналістів на міжнародному рівні.

«Найближчим часом Комітет ВР з питань свободи слова напрацює проєкт постанови, звернення до міжнародних організацій з метою актуалізувати інформацію щодо кількості полонених журналістів із переліком прізвищ, в якому статусі і де саме вони перебувають. Після розробки відповідну постанову схвалить Верховна Рада», - поінформував політик.

Він додав, що згодом комітет та Верховна Рада звернуться до Європарламенту з проханням ухвалити аналогічну заяву.

Читайте також: Злочини РФ проти українських журналістів: у Музеї війни відкрилася виставка

Як повідомлялося, за даними Національної спілки журналістів України, щонайменше 25 українських журналістів перебувають у російському полоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-