Cікорський у Києві зустрінеться із Зеленським і представить пакет підтримки України

Cікорський у Києві зустрінеться із Зеленським і представить пакет підтримки України

Укрінформ
Польщі Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський в Україні вже провів зустрічі та зустрінеться з вищим керівництвом України і представить пакет допомоги Україні.

Про це під час пресконференції у Варшаві повідомив речник МЗС Польщі Павел Вронський, передає кореспондент Укрінформу.

“Це дуже важливий візит не тільки тому, що це перший закордонний візит міністра закордонних справ Польщі. Це важливий візит, оскільки він перший політик такого рангу, який з’явився в Києві після рішення ЄС розпочати процес вступу України та Молдови. Ось чому це так важливо”, - заявив Вронський.

З міркувань безпеки дипломат відмовився повідомити детальну програму візиту Сікорського.

Читайте також: До Києва прибув новий глава МЗС Польщі

Речник польського зовнішньополітичного відомства зауважив, що Сікорський перебуває в Києві на запрошення Кулеби і є почесним гостем на зустрічі з нагоди Дня працівників дипломатичної служби України.

За словами Вронського, Сікорський вже зустрівся з найвищим керівництвом України і виступив перед українськими дипломатами.

Крім того, він вже провів або проведе окремі тривалі зустрічі з Кулебою, секретарем РНБО Олексієм Даніловим, міністром оборони Рустемом Умєровим і Президентом України Володимиром Зеленським.

Він додав, що передбачаються брифінги для ЗМІ.

Речник МЗС РП зазначив, що з точки зору Сікорського цей візит є “новою сторінкою у відносинах з Україною” – країною, яка вже перебуває на шляху до ЄС, і країною, з якою Польща має дуже тісні контакти, де триває війна і відбувається глобальна конфронтація.

“Глибокий стратегічний інтерес Польщі полягає в тому, щоб Путін зазнав поразки в Україні. Ми зробимо все, щоб це сталося”, - підкреслив Вронський.

Читайте також: Сікорський розповів, чому особисто возить допомогу для ЗСУ

Він повідомив, що Сікорський представить пакет допомоги Україні, а також свої думки щодо співпраці і політичної підтримки Києва.

“Польща має бути не лише військовим, а й економічним і політичним хабом для України. Міністр задекларує підтримку щодо прагнень України до членства в ЄС”, - наголосив Вронський.

Він додав, що після зміни влади в Польщі і покращення контактів у середині ЄС ця підтримка буде більш ефективною і Варшава буде кращим адвокатом України.

Вронський зауважив, що сторони обговорюватимуть також проблемні питання у двосторонніх відносинах.

“Є сигнали з обох сторін, що ми маємо намір досягти компромісу. Ми всі хочемо, щоб люди, які протестують, і водії, які чекають на польсько-українському кордоні, на свята повернулися додому. З української сторони є дуже позитивні сигнали щодо цього питання”, - підкреслив речник.

Він також нагадав, що Польща зацікавлена ​​в участі у відбудові України після завершення війни.

Речник не виключив, що за результатом візиту Сікорський може оголосити про домовленість щодо досягнення консенсусу між сторонами у справі кордону.

Як повідомляв Укрінформ, Сікорський став главою польської дипломатії 13 грудня, коли уряд Дональда Туска прийняв присягу.

Раніше Сікорський вже був главою МЗС Польщі у першому та другому уряді Туска з 2007 по 2014 роки.

Сікорський відомий тим, що активно підтримує Україну у боротьбі з російським агресором. Зокрема, новий глава польської дипломатії особисто перевозив на фронт автомобілі для українських військових.

В цьогорічному інтерв’ю Укрінформу Сікорський наголошував, що країни Заходу повинні бути вдячними українцям за те, що вони захищають їх і європейські цінності. За його словами, єдиними, хто має право бути втомленим від війни, є українці, особливо українські військові, а ніяк не країни Заходу. Він також зробив прогноз, що Україна стане членом ЄС до 2030 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-