Єврорада підтвердила непохитну підтримку України - висновки саміту ЄС

Єврорада підтвердила непохитну підтримку України - висновки саміту ЄС

Укрінформ
ЄвроРада, дводенне засідання якої відбувається в Брюсселі, за підсумками першого дня роботи ухвалила висновки щодо України, розширення реформ, в  яких відображається офіційна позиція ЄС із непохитної підтримки України у її боротьбі проти російської агресії та на шляху до членства в ЄС. 

Як повідомляє Укрінформ, відповідний документ оприлюднений на сайті Європейської ради

«Європейський рада підтверджує своє змістовне засудження російської агресивної війни проти України, яка є кричущим порушенням Хартії ООН, та підтверджує непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також  її невід’ємне право обороняти себе від російської агресії… Європейська рада підтверджує непохитні зобов’язання продовжувати надавати Україні та її народу  потужну політичну, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку, так довго, як буде необхідним», - йдеться у документі. 

У висновках, що були ухвалені главами держав та урядів ЄС, наголошується, що ЄС та його країни-члени будуть продовжувати відповідати на невідкладні військові та економічні потреби України. Зокрема, Європейська рада наполягає на важливості вчасної, передбачуваної та суттєвої військової допомоги для України, зокрема, через Європейський фонд миру та Військову допоміжну місію ЄС, а також через пряму двосторонню допомогу від країн-членів.

Європейська рада підкреслила термінову необхідність прискорити доставку ракет та боєприпасів, зокрема, в рамках ініціативи з постачання 1 мільйона одиниць артилерійських снарядів, та надати Україні більше систем протиповітряного захисту.

Читайте також: Єврорада скоріш за все ухвалить рішення про €50 мільярдів для України - Стефанішина

У цьому контексті лідери країн ЄС доручили Раді ЄС інтенсифікувати зусилля з реформування Європейського фонду миру, та надалі збільшувати його фінансування, на основі пропозицій Високого представника ЄС.

«Європейський Союз та його країни-члени залишаються готовими у довгостроковій перспективі та разом із партнерами робити внесок у безпекові зобов’язання для України, які допоможуть Україні захистити себе, протидіяти дестабілізуючим зусиллям та стримувати акти агресії у майбутньому. На основі доповіді Високого представника ЄС, Європейська рада обговорила майбутні безпекові зобов’язання для України. Вона запросила Високого представника ЄС та країни-члени просувати цю роботу вперед в рамках Ради ЄС. Європейська рада буде залишатися сконцентрованою на цій справі», - наголошується в ухвалених висновках саміту.

Лідери ЄС окремо наголосили, що військова допомога та безпекові зобов’язання надаватимуться за повної поваги до політики окремих країн-членів у сфері безпеки й оборони, та враховуватиме безпекові та оборонні інтереси всіх країн-членів.

«Перед фактом триваючих атак Росії проти української цивільної та критичної інфраструктури, Європейський Союз та його країни-члени інтенсифікують надання подальшої допомоги з гуманітарного та цивільного захисту, а також допомогу для забезпечення стійкості енергетичного сектору в умовах зими. Крім того, Європейський Союз залишається готовим підтримати відновлення, ремонт та відбудову в Україні, в координації з міжнародними партнерами, що включатиме процеси розмінування та психологічну реабілітацію», - наголошується у документі.

Читайте також: Мішель відзначив історичне значення рішення Євроради щодо України

Лідери країн ЄС наголосили, що Європейський Союз та його країни-члени будуть продовжувати інтенсивні глобальні зусилля та співробітництво з Україною та партнерами з усіх регіонів світу, щоб забезпечити якомога більш широку міжнародну підтримку для всеохоплюючого, справедливого та тривалого миру, а також для ключових принципів та завдань Української формули миру, з огляду на проведення Глобального саміту миру у майбутньому.

Як вже повідомлялося, в Брюсселі відбувається засідання Європейської ради. Лідери країн ЄС розглядають рішення, що мають для України історичне значення. Сьогодні ввечері Європейська рада погодила рішення про початок переговорів ЄС з Україною і Молдовою щодо членства, та продовжує обговорення пропозиції щодо створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро в уточненому довгостроковому бюджеті ЄС на 2024-2027 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-