Євросоюз має продовжити підтримку України - прем’єр Естонії

Євросоюз має продовжити підтримку України - прем’єр Естонії

Укрінформ
Європейський Союз має продовжити підтримку України, включно з фінансовою, військовою та політичною допомогою, та працювати для досягнення єдності навколо цих питань.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком засідання Європейської ради заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нас сьогодні очікує довгий день. Перш за все, ми маємо продовжити підтримку України. Естонія минулого тижня зробила внесок у підтримку України у військовому вимірі протягом, принаймні, чотирьох наступних років, у 0,25 відсотка від нашого ВВП, плюс короткострокова військова підтримка. Я вважаю, що це є дуже важливим, щоб ми це робили, щоб Україна могла перемогти у цій війні», - наголосила керівниця уряду Естонії.

Вона зауважила, що європейські лідери сьогодні мають дійти згоди навколо головних питань, включаючи початок переговорів про членство з Україною та про надання Україні фінансової підтримки у 50 мільярдів євро на наступні чотири роки.

«Стосовно розширення, як відкрити переговори для України й Молдови, - ми матимемо довгу дискусію щодо цього… Я щойно говорила з Віктором Орбаном (прем’єр-міністр Угорщини – ред.), і він сказав, що не бачить такої угоди зараз. Але ми намагалися, і будемо знову намагатися переконувати, вести переговори. Ми все ще не здаємося у цьому», - сказала Кая Каллас.

Вона зауважила, що рішення Європейської ради має ґрунтуватися на висновках Європейської комісії щодо готовності України до переговорів про членство.

«Єврокомісія оприлюднила свою доповідь, вона основана на досягненнях. Це політичне рішення з нашого боку, але ми маємо дотримуватися доповіді. Україна виконала критерії для відкриття переговорів. І ці переговори забирають кілька років, ми знаємо це з нашої власної історії», - додала естонська урядовиця.

Читайте також: «Ситуація win-win»: Мецола каже, що від підтримки України виграє і Євросоюз

Як повідомлялося, сьогодні в Брюсселі розпочалося дводенне засідання Європейської ради, яка має розглянути рішення, що матимуть для України історичне значення. Зокрема, йдеться про початок переговорів між ЄС та Україною щодо членства, а також про створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро в уточненому довгостроковому бюджеті ЄС на 2024-2027 роки.

Фото: Government Office

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-