Один із перших візитів Туска буде до України - польський експерт

Один із перших візитів Туска буде до України - польський експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Один із перших закордонних візитів нового прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска буде до України. Це дасть змогу розв’язати існуючі двосторонні проблеми, а також послати сигнал Європі, що Польща залишається одним із найближчих партнерів і друзів України.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив польський експерт, колишній посол Польщі в Україні Яцек Ключковський.

“Я переконаний, що це буде один із перших візитів. Є багато справ, які потрібно узгодити: це і шлях України до ЄС, прагматичне партнерство, а не лише ідеологічна підтримка у цій справі. Є також багато справ двостороннього характеру”, - зазначив Ключковський, додаючи, що такий візит “був би дуже важливий”.

На його переконання, можна знайти порозуміння в усіх справах, які останнім часом поділили Україну і Польщу.

“І це був би дуже чіткий сигнал для України і Європи, що Польща й надалі виконуватиме свою роль найближчого партнера, союзника і друга України”, - наголосив експосол Польщі в Україні. 

Серед головних проблем в українсько-польських відносинах він назвав питання відкриття, без жодних обмежень, ринку ЄС для товарів і послуг з України, що виникло після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте також: Уряд Туска отримав вотум довіри у Сеймі Польщі

“Найбільше в Польщі викликало занепокоєння питання сільського господарства і перевізників. Мені здається, що в обох цих справах можна знайти компромісні, більш технічні рішення, які розв’язали б ці проблеми”, - переконаний експерт. 

Він додав, що це можна зробити при допомозі ЄС, який би міг компенсувати втрати польським виробникам чи перевізникам.

“Ті проблеми можна розв’язати на технічному рівні, аби не апелювати до великих слів. Потрібна конкретна дипломатія взаємних кроків і компромісів. Дуже реально зняти ці проблеми з порядку денного двосторонніх відносин”, - резюмував колишній посол РП в Україні. 

Як повідомлялося, польське видання Onet у середу інформувало, що українська влада чекає на швидкий візит нового прем’єр-міністра Польщі Туска до Києва, що може відбутися вже найближчим часом.

Уряд Туска 12 грудня отримав вотум довіри в Сеймі, а 13 грудня склав присягу і розпочав роботу.

Читайте також: Туск каже, що знайшов спосіб для розблокування кордону Польщі з Україною

Під час свого виступу у Сеймі у вівторок з програмою дій нового уряду Туск наголошував, що світ на має права втомитися від війни в Україні, а одним з його завдань буде мобілізація вільного світу для подальшої підтримки Києва. Туск зауважив, що зустрінеться із Зеленським на саміті ЄС 14-15 грудня у Брюсселі, де вирішуватиметься питання відкриття переговорів з Україною про членство в Євросоюзі.

В останні півроку відносини між Україною і Польщею зіпсувалися. Причиною цього були, зокрема, введення Варшавою ембарго на українське збіжжя на польському ринку, а також блокування польськими перевізниками руху вантажівок поблизу польсько-українського кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-