Україна відреагувала на референдум у Венесуелі про приєднання нафтового регіону Гаяни

Україна відреагувала на референдум у Венесуелі про приєднання нафтового регіону Гаяни

Укрінформ
Україна наголошує на необхідності виконання Венесуелою юридично обов'язкових рішень Міжнародного Суду ООН і утримуватися від будь-яких конкретних дій, які можуть змінити статус-кво в Ессекібо.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України, передає Укрінформ.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що 1 грудня 2023 року Міжнародний Суд ООН ухвалив наказ про застосування тимчасових заходів у справі щодо Арбітражного рішення від 3 жовтня 1899 року (“Гаяна проти Венесуели”). Наказ зобов'язує Венесуелу утримуватися від будь-яких дій, що змінять ситуацію у регіоні Ессекібо, а також обидві сторони – утриматись від будь-яких дій, які можуть погіршити або розширити спір, або ускладнити його вирішення.

Читайте також: Бразилія посилює північний кордон на тлі сутичок між Венесуелою та Гаяною

«Україна наголошує на необхідності виконання юридично обов'язкових рішень Міжнародного Суду ООН. Вирішення будь-яких спірних питань та розбіжностей повинно відбуватись лише на основі механізмів, передбачених міжнародним правом, відповідно до цілей та принципів, визначених Статутом ООН», - акцентували в МЗС.

У відомстві додали, що сторони спору мають дотримуватися юридично обов’язкового наказу Міжнародного Суду ООН про застосування тимчасових заходів та не вдаватися до односторонніх дій, що можуть погіршити ситуацію.

Читайте також: Росія фінансує антиукраїнську кампанію з дезінформації в Латинській Америці - Держдеп

Як повідомлялося, венесуельці переважною більшістю голосів на референдумі підтримали приєднання до країни спірної і багатою нафтою території Ессекібо, що тривалий час контролюється сусідньою Гаяною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-