Шмигаль і Фіцо обговорили відновлення України та енергетику

Шмигаль і Фіцо обговорили відновлення України та енергетику

Фото
Укрінформ
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів першу розмову з новопризначеним Прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо, під час якої було окреслено пріоритетні напрямки двосторонньої співпраці.

Про це глава українського уряду повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Окреслили пріоритетні напрямки двосторонньої співпраці: відновлення, енергетика, розвиток прикордонної інфраструктури. Озвучив потреби в інженерній техніці для гуманітарного розмінування, які виробляють словацькі компанії. Розраховуємо на участь словацьких компаній у різних сферах відновлення України. Проговорили співпрацю в енергетиці”, - написав Шмигаль.

Він зауважив, що Україна цінує допомогу Словаччини у постачанні електроенергії.

Глава урядів також порушили питання щодо ситуації на кордоні. “Було відзначено, що проїзд першочергових вантажів здійснюється безперешкодно. Розраховуємо найближчим часом на укладення міжурядової угоди про контроль на спільних пунктах пропуску”, - зазначив Шмигаль.

Прем'єр-міністр додав, що обговорив зі словацьким колегою Формулу миру Президента Володимира Зеленського та підтримку Словаччиною її пунктів.

“Подякував Словаччині за послідовну підтримку європейської перспективи України. Очікуємо на позитивні рішення саміту лідерів ЄС цього місяця”, - зазначи Шмигаль.

Читайте також: Прем’єр Словаччини виступив за нормалізацію відносин з РФ

Як повідомляє TASR, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо у телефонній розмові з українським колегою Денисом Шмигалем у понеділок підтвердив зацікавленість Словаччини надати Україні гуманітарну допомогу, а також анонсував їхню зустріч на початку наступного року.

«Ми не віримо в будь-яке військове вирішення конфлікту в Україні, тому що це веде лише до непотрібного кровопролиття без жодних результатів», — сказав Фіцо.

Він виключив будь-які майбутні поставки в Україну зброї та боєприпасів зі словацьких державних і військових складів. Водночас він заявив про готовність допомогти Україні в розмінуванні, надати гуманітарну допомогу та співпрацювати в енергетичній сфері, включно з моніторингом цивільних ядерних об'єктів.

Прем'єр-міністр підкреслив, що заборона на імпорт української сільськогосподарської продукції залишиться в силі, оскільки інакше Словаччина завдасть шкоди власним фермерам і виробникам продуктів харчування.

Він також підтвердив, що Словаччина підтримує європейські перспективи України та Молдови, але лише разом із країнами Західних Балкан.

Фіцо також анонсував зустріч зі Шмигалем на словацько-українському кордоні на початку 2024 року.

Як повідомлялося, лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо 25 жовтня призначений на посаду прем'єр-міністра Словаччини.

Фото: Денис Шмигаль / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-