Рішення про початок перемовин щодо вступу в ЄС стане гідною винагородою для українців - Шмигаль

Рішення про початок перемовин щодо вступу в ЄС стане гідною винагородою для українців - Шмигаль

Укрінформ
Ухвалення рішення про початок перемовин щодо вступу до Європейського Союзу стане гідною винагородою для всіх українців, які боролися за вільну й незалежну державу.

Таке переконання Прем'єр-міністр Денис Шмигаль висловив у Фейсбуці з нагоди річниці Всеукраїнського референдуму 1991 року, передає Укрінформ.

Як нагадав Прем'єр, бюлетені на референдумі містили наступний заклик: «1 грудня сама історія дає нам шанс, можливо останній, стати справжніми громадянами, творцями своєї держави, будівниками «власної хати», де панують «своя правда, і сила, і воля».

Акт проголошення незалежності України тоді підтримали понад 90% українців.

«Це волевиявлення стало натхненним прикладом єдності нашої нації та відіграло вирішальну роль у розпаді тоталітарного СРСР. Показово, що ідею незалежності України підтримали в кожному регіоні, в кожному населеному пункті. Це дає розуміння, що й зараз, попри тимчасову окупацію Росією, люди в цих містечках і селах так само прагнуть повернутися назад під українське небо», - зауважив Шмигаль.

За його словами, референдум 1 грудня заклав основу для подальших демократичних перетворень.

Так, сьогодні держава стоїть на порозі нової історії. Українці визначили шлях до Євросоюзу та НАТО.

«Розраховуємо, що вже цього місяця на саміті лідерів ЄС буде ухвалене рішення про початок перемовин щодо вступу. Це стане гідною винагородою для кожного українця, який боровся за вільну й незалежну Україну тоді, і який боронить її суверенітет від російського загарбника зараз», - зазначив глава уряду.

Читайте також: Переговори про вступ до ЄС: Стефанчук закликав депутатів ухвалити необхідні закони

Як повідомлялося, 1 грудня 1991 року 90,92% виборців дали ствердну відповідь на запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?».

У Криму за незалежність проголосували 54,19% громадян, у Севастополі – 57,07%, у Донецькій, Луганській, Одеській та Харківській областях – понад 80%.

В Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій областях «за» проголосували більш як 95% громадян.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-